Vis & water

Recreatieve staand want visserij Katwijk ingeperkt

9881
11 jun 2014

De recreatieve staand wantvisserij langs de Katwijkse stranden wordt gezoneerd. Hiermee is bereikt wat de Katwijkse hengelsportvereniging HSV Brittenburgh al veel langer wilde, namelijk garantie van vrije visruimte voor de zeehengelaars die aan het Katwijkse strand individueel of in wedstrijdverband vissen.

Gesteund door Sportvisserij MidWest Nederland en Sportvisserij Nederland is de hengelsportvereniging met de gemeente Katwijk en de vertegenwoordigers van lokale staand wantvissers, de garnalenvissers en de watersport in overleg gegaan en daar is een zoneringsvoorstel uit voortgekomen waar iedereen zich in kon vinden.

Het gemeentestrand van Katwijk werd ruim een jaar geleden – via een regeling van het Ministerie van Economische Zaken – opengesteld voor de recreatieve staand wantvisserij door particulieren. Door de stormloop van aanvragen (meer dan 100) zou – zonder regeling - een zo groot potentieel aan netten kunnen worden ingezet dat de hengelaars letterlijk achter het net zouden vissen. Dat netten niet alleen ruimtelijk een probleem zijn, maar ook voor bruinvissen bleek onlangs toen door de KNRM twee bruinvissen van de verdrinkingsdood werden gered uit staand want netten bij Katwijk.

Zonering

De gemeente Katwijk is tot de conclusie gekomen dat een regeling noodzakelijk is. Er zijn te veel staand want registraties in relatie tot de beschikbare ruimte. Het zoneringvoorsteel waartoe is besloten geeft twee speciale zones aan voor de recreatieve staand wantvisserij, zodat de rest van het Katwijkse strand (twee derde) voortaan is gevrijwaard van deze netten. Een positieve uitkomst (zeker aangezien een totaalverbod politiek niet haalbaar lijkt) die de gemeente op dit moment juridisch aan het dichttimmeren is. Bovendien wil de gemeente komen tot een jaarlijkse registratieplicht in plaats van een eenmalige.

Katwijk is een mooi voorbeeld van de te volgen procedure voor de overige negen kustgemeenten – Westland, Zandvoort, Zijpe, Den Helder en de vijf Waddeneilanden – waar nog recreatieve staand wantvisserij plaatsvindt.

Regels staand want

Net zoals voor de sportvisserij, geldt ook voor de recreatieve staand wantvisser een aantal regels. Allereerst mag het net niet langer dan 50 meter lang zijn. De maaswijdte is ten minste 105 mm. Het moet enkeldradig zijn, gemarkeerd en tussen de laag en hoogwater lijn worden geplaatst, niet verder in zee.

Ook de ‘bag limit’ is van kracht: er mag maximaal 20 kg of 25 stuks zeebaarzen en/of kabeljauw worden meegenomen. Deze limiet is aan de hoge kant en wordt in de praktijk ook niet snel bereikt.

Verder zijn ook de minimummaten per vissoort en de terugzetplicht van beschermde vissoorten (o.a. zalm en zeeforel) op de staand wantvisserij van toepassing. In het geval van Katwijk zijn bovendien enkele aanvullende voorwaarden opgesteld over waar, hoe, hoe lang en hoe vaak het staand want mag worden geplaatst.

Bron: Hét Visblad

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.