Vis & water

EU-zeebaarsmaatregelen: onvoldoende, onevenwichtig, onacceptabel

6231
06 nov 2014

De door de Europese Commissie voorgestelde maatregelen inzake de zeebaars zijn onacceptabel voor de sportvisserij. Dit omdat ze onvoldoende bijdragen aan het herstel van de zeebaarsbestanden en onevenwichtig verdeeld zijn over sport- en beroepsvisserij.

Het gaat slecht met de zeebaars. Een combinatie van overbevissing en slechte recente jaarklassen zijn hiervan de oorzaak. Wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) benadrukken dat er daarom dringend maatregelen moeten worden genomen. Zij adviseren voor 2015 een reductie van de visserijsterfte van minimaal 80%. De Europese Commissie stelt nu voor om sportvissers een bag limit van één zeebaars per dag op te leggen.

SCHEVE VERHOUDING
De European Anglers Alliance (inclusief Sportvisserij Nederland) wijst dit voorstel resoluut af. Allereerst omdat het geen recht doet aan de positie en het belang van de sportvisserij op zeebaars in Europa (jaarlijks goed voor een omzet van 200 miljoen euro). Daarbij ontstaat zo ook een bijzonder scheve verhouding tussen de bijdrage die de sport- en beroepsvisserij leveren aan het herstel van de zeebaarsbestanden. Voor de beroepsvisserij stelt de Europese Commissie immers alleen een geringe beperking van de trawlvisserij in één specifiek overwinterings- en paaigebied voor.

GEEN ‘WINDOW DRESSING’


De georganiseerde sportvisserij ziet de noodzaak voor goede en snelle herstelmaatregelen, maar gaat niet akkoord met ‘window dressing’. Een grotere en proportionele bijdrage van de beroepsvisserij (die 70 tot 75% van de aanlandingen van zeebaars voor haar rekening neemt) is dus noodzakelijk; en niet alleen in Het Kanaal. De sportvisserij ziet ook geen heil in een bag limit, maar zoekt de oplossing in een verhoging van de minimummaat en het instellen van een maximummaat. Deze maatregelen sluiten beter aan bij de biologie en het herstel van de zeebaars. 

OMGEKEERDE WERELD

“De commerciële visserij heeft met behulp van EU-subsidies de laatste jaren de zeebaarsstand kapot gevist en nou zal de sportvisserij de oplossing moeten bieden? Dat is de omgekeerde wereld”, zegt EAA-president Fred Bloot. Daarom wil de hengelsport op zowel nationaal als Europees niveau op korte termijn in constructief overleg treden om tot een pakket evenwichtige maatregelen te komen voor 2015.

Klik hier voor de EAA-visie op de voorgestelde bag limit. 

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide