Vis & water

Sportvisserij betaalt 1 euro teveel voor IJsselmeer

8036
12 nov 2014

Sportvisserij Nederland heeft onlangs het symbolische bedrag van één euro overgemaakt voor het vissen in het IJsselmeer. “Dat is gezien de bedroevend slechte visstand op dit water eigenlijk nog één euro te veel voor de machtiging om hier met twee hengels te mogen vissen”, zegt Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland.

De machtiging die op 7 maart 2014 door het ministerie van Economische zaken werd verleend, is door Sportvisserij Nederland zowel inhoudelijk als qua prijskaartje direct naar de prullenbak verwezen. In de nieuwe machtiging werd namelijk de beperking opgenomen dat ‘alle door sportvissers gevangen vis onmiddellijk en levend dient te worden teruggezet in hetzelfde water’. “Er wordt nog slechts mondjesmaat door sportvissers in het IJsselmeer gevist, terwijl aan beroepsvissers nog wel de toestemming wordt verleend om op commerciële basis vele malen grotere hoeveelheden vis voor consumptie te onttrekken. Tevens krijgen zij ook nog € 340.000 aan schadevergoeding. Dit is meten met twee maten en daarmee gaan wij niet akkoord”, zegt Bongers.

Niet in verhouding

Bovendien staat de jaarlijks verschuldigde vergoeding van € 11.051,42 niet meer in verhouding tot het geleverde product. Bongers: “Dankzij het nalatige visserijbeleid van het ministerie is de visstand op zo’n dieptepunt beland dat er nauwelijks nog sportvissers in het IJsselmeer vissen. Uit recente onderzoeken van Sportvisserij Nederland en Rijkswaterstaat blijkt dat het nog maar om circa 2.000 vistrips per jaar gaat, terwijl dit cijfer in het verleden tientallen keren hoger lag. Gerekend per sportvisser is dit dus een hele dure machtiging. Vandaar ons alleszins redelijke voorstel om de vergoeding terug te brengen naar één symbolische euro per jaar.”

Netjes betaald

Nadat een brief met deze strekking op 21 maart 2014 naar het ministerie van Economische Zaken is verstuurd, blijft het nog steeds oorverdovend stil. Ook nadat er in verschillende overleggen van Sportvisserij Nederland met het ministerie op de brief is gewezen. “Daarom hebben we onlangs maar één euro overgemaakt, zodat wij in ieder geval niet in gebreke zijn gebleven”, besluit Bongers.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide