Vis & water

Vlaams verbod op warrelnetten (video)

5151
12 nov 2014

De Vlaamse regering verbiedt het gebruik van warrelnetten. Dat is gisteren beslist op voorstel van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. Vissers spannen warrelnetten evenwijdig met de kustlijn om vissen te vangen. Maar de warrelnetten zouden volgens natuurorganisaties ook aan de oorzaak liggen voor de dood van tientallen bruinvissen per jaar voor onze kust.

Door de beslissing van de Vlaamse regering komt er eindelijk een overkoepelende wetgeving. Tot nu toe hanteerde elke kustgemeente zijn eigen regels. De Haan voerde onlangs nog zelf een verbod in. Andere kustgemeenten, waaronder Blankenberge, wachtten op een initiatief van Vlaanderen. Dat maakte een goede handhaving op de stranden onmogelijk en schiep heel wat onduidelijkheid bij de hobbyvissers.

Natuurpunt, Sea Shepherd België, Blue Shark en Sea First België zijn tevreden met de beslissing, mede naar aanleiding van hun campagne 'Warrelniet'.

"Dat is goed nieuws voor de bruinvis, een Europees beschermde walvissoort", aldus de organisatoren in een gezamenlijke reactie. "Maar de sleutel zal liggen in de handhaving op de stranden en voor de kust. Ook in het voorjaar zullen recreatieve vissers hun hobby kunnen beoefenen op het strand, maar voortaan zullen ze gebruikmaken van fuiken met een keerwand, korren of platnetten, die niet gevaarlijk zijn voor zeezoogdieren."

Niet alleen natuurorganisaties pleitten voor een verbod, ook Europa tikte België op de vingers. De beslissing komt er op voorstel van minister Joke Schauvliege (CD&V) en werd mee op de politieke agenda gezet door Wilfried Vandaele (N-VA). Tom Waes, die via Sea Shepherd de actie tegen warrelnetten steunde, herinnerde Schauvliege eraan dat de EU al dertien jaar een verbod op dergelijke netten eist.

Check hieronder de campagnevideo van Sea Shepherd:

Bron: HLN.be

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide