Fase één van de aanleg van de Vismigratierivier in de Afsluitdijk heeft groen licht gekregen van de bij dit project betrokken overheden. Bij de renovatie van de Afsluitdijk die in 2017 van start gaat, zal er een coupure (dijkgat) als doorgang voor de Vismigratierivier worden aangelegd.
Door de aanleg van het dijkgat direct mee te nemen in de reeds geplande renovatie, worden flink kosten bespaard. De doorgang zal worden gerealiseerd aan de westkant van het spuisluizencomplex bij Kornwerderzand. Hier sluit de toekomstige Vismigratierivier het best aan op de getijdengeulen, zodat de trekvis de lokstroom van de Vismigratierivier goed zal kunnen waarnemen als start voor de trek van zout naar zoet water.
Uitkomst
De uitvoering van de coupure wordt meegenomen in het totale plan voor de renovatie van de Afsluitdijk en is een eerste stap
in het proces van de aanleg van een Vismigratierivier. Die zal voor veel trekvissen uitkomst bieden. Kleine trekvissen zoals de driedoornige stekelbaars, jonge haring en spiering, liggen namelijk massaal te wachten voor de Lorentszsluizen bij Kornwerderzand.
Ook de glasaal, bot, houting, zeeforel, fint en zalm willen de paai- en opgroeigebieden in IJsselmeer, de Friese meren, de Overijsselse Vecht, de IJssel en het verdere achterland bereiken, maar stuiten hierbij op een zeer lastig te nemen horde in de vorm van de Afsluitdijk. Dit blijkt uit recent onderzoek van IMARES Wageningen UR en bevestigt nog maar eens de noodzaak dat de Afsluitdijk open moet voor vis.
Samenwerking
Het initiatief voor de Vismigratierivier komt van Sportvisserij Nederland, de Waddenvereniging, het Blauwe Hart en de Goede Vissers. De laatste twee jaar is het projectidee door de Dienst Landelijk Gebied, samen met provincies, gemeenten en initiatiefnemers verder uitgewerkt.
De vismigratierivier vormt hiermee ook een aansprekend onderdeel van ‘De Nieuwe Afsluitdijk’ (DNA), waarin overheden, bedrijven, kennisinstellingen en belangengroepen samenwerken. Daarbij zijn economie, recreatie, toerisme en natuur de bouwstenen voor de dijk ‘nieuwe stijl’. Rijkswaterstaat en DNA gaan de komende maanden aan de slag met de aanbesteding, waaronder de coupure voor de vismigratierivier.
Arjan Berkhuysen, directeur Waddenvereniging: “Door heel goed samenwerken tussen natuurorganisaties, vissers, overheden en dankzij de steun van de Nationale Postcode Loterij gaan we iets bijzonders doen. Met projecten als deze kunnen we de lage visstanden in de Waddenzee en IJsselmeer verbeteren en tegelijkertijd een impuls geven aan de regionale economie. Ik vind het geweldig dat de betrokken overheden het zo goed hebben opgepakt.”
Kosten Vismigratierivier
Dinsdag 18 november 2014 spraken overheden, bestaande uit DNA en het Rijk, hun vertrouwen uit in de werking van de Vismigratierivier. Met het Rijk is overeengekomen, dat de opening door de dijk gelijktijdig wordt aangelegd met de uitvoering van de Rijkswerkzaamheden aan de Afsluitdijk. Met de nieuwe bijdrage van EZ, komt de realisatie van de Vismigratierivier dichterbij. De provincies Noord-Holland en Fryslân zijn van plan € 5 miljoen bij te dragen. Daarnaast worden subsidies aangevraagd bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Europa en het Waddenfonds. De totale kosten van de Vismigratierivier bedragen 55 miljoen euro.
Staatssecretaris Dijksma van het Ministerie van Economische Zaken (EZ), maakte vandaag bekend mee te betalen aan de verdere ontwikkeling van de Vismigratierivier. “De Vismigratierivier is een internationaal uniek ontwerp waardoor belangrijke trekvissen als paling, spiering, houting en zalm ongehinderd via een open verbinding de Afsluitdijk kunnen passeren zonder dat er zout water in het IJsselmeer terecht komt. De aanleg van de Vismigratierivier is een mooi voorbeeld van synergie tussen waterveiligheid en natuur. Daarom draagt EZ 5 miljoen euro bij aan de realisatie van de Vismigratierivier.”
Lees ook: