Vis & water

Onvoldoende onderzoek naar elektrovissen Zwarte Meer door staatssecretaris

5476
20 nov 2014

Er is te weinig onderzoek gedaan naar de eventuele schadelijke gevolgen van elektrovissen in het Zwarte Meer. De staatssecretaris heeft daarmee onzorgvuldig gehandeld, oordeelde de Raad van State vandaag. Met die uitspraak zijn twee natuurverenigingen uit Zwolle en Kampen in het gelijk gesteld.

Bij elektrovissen wordt met behulp van een aggregaat een elektrisch veld gecreëerd in het water. Vissen die zich in dit veld bevinden, worden verdoofd en drijven daardoor naar de oppervlakte. Op het Zwarte Meer wordt elektrovissen toegepast door een vissersbedrijf dat er aal mee vangt.

Schade voor vis- en vogelsoorten

Natuurverenigingen maken bezwaar tegen de methode omdat het onvermijdelijk is dat naast de aal, ook andere vissen verdoofd worden. Een deel daarvan overleeft het niet. In het gebied zitten ook beschermde vissen. Het is onduidelijk of en hoeveel daarvan het loodje leggen door de stroomstoot.

Daarnaast betogen natuurverenigingen dat de aggregaten die nodig zijn voor de methode, veel geluidsoverlast geven voor beschermde vogelsoorten. Die broeden in de rietoevers en zouden verstoord worden door het elektrovissen.

Overwinning voor natuurverenigingen

De uitspraak is een overwinning voor de natuurverenigingen die eerder al bij de staatssecretaris en de rechtbank bezwaar maakten tegen de ontheffing voor het aalvisbedrijf. Tot nu toe werd er niets met hun bezwaren gedaan, volgens de staatssecretaris was er geen schade op beschermde vis- en vogelsoorten te verwachten.

Volgens de Raad van State kan de staatssecretaris dat niet zonder meer concluderen en had hij eerst meer onderzoek moeten laten doen. Hij moet daarom opnieuw bekijken of er wel een ontheffing gegeven kan worden voor het elektrovissen op het Zwarte Meer.

Bron: RTV Oost

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.