Vis & water

Dodelijke karperziekte uitgebroken in Oost-Nederland, vooral meldingen uit Twente

13352
27 mei 2015

In Oost-Nederland is de karperpest uitgebroken. Waterschap Vechtstromen meldt dat er meerdere meldingen van dode karpers in het water binnen zijn gekomen.

(Bron: RTV Oost)
De karperpest is een zeer besmettelijke ziekte met grote karpersterfte als gevolg. De ziekte komt alleen voor in stilstaand water en er zijn vooral meldingen vanuit Borne, Hengelo en Enschede. Vooral de oudste karpers worden getroffen door de karperpest.

Samen met het waterschap haalt Hengelsportvereniging VIOS 1924 uit Enschede de vissen uit het water. Volgens de vereniging is er niet eerder zo'n grote sterfte onder de karpers geweest. De ziekte wordt overgebracht door trekvogels en eenden die in deze periode van het jaar in de vijvers zitten. Er zijn geen gevolgen voor de waterkwaliteit.

De hengelsportvereniging heeft een tijdelijk verbod ingesteld voor het gebruik van leefnetten en bewaarzakken omdat de ziekte erg besmettelijk is. Meldingen van dode vissen kunnen doorgegeven worden aan het waterschap.

Bron: RTV Oost

Noot van de redactie:


Het woord 'karperpest' is in dit artikel een wat ongelukkig gekozen term. In dit geval is zeer waarschijnlijk sprake van een griepvirus, ook wel voorjaarsvirus genoemd. Door de lage watertemperatuur van dit voorjaar, minder dan 10 graden, krijgen deze virussen meer ruimte om zich te ontwikkelen. Net als bij de griep bij mensen doen er doorgaans meerdere voorjaarsvirussen de ronde en evolueren deze. Bovendien zijn de vissen door de lage temperatuur vaak passiever, ook tijdens de paaiperiode, en daardoor juist weer meer vatbaar voor een voorjaarsvirus. Dit uit zich in sterfte, die elk jaar op verschillende plekken in Nederland de kop opsteekt.

Als het water 15 graden of warmer wordt, zal doorgaans het voorjaarsvirus niet meer actief zijn.

In geval van vissterfte kun je dit het beste melden bij de betreffende vereniging en federatie. Zij hebben doorgaans de contacten met de waterbeheerders, die zorgen dat de vissen geruimd kunnen worden. Indien nodig kunnen betrokken instanties onderzoek doen naar de oorzaak en de nodige voorlichting verschaffen aan hun leden.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.