Vis & water

Wéér record claims kongeraal

3186
25 nov 2021

Kongeralen lijken steeds beter te gedijen langs de Nederlandse kust. In 2020 kreeg de NCRZ (Nederlandse Commissie Record Zeevissen) maar liefst drie claims voor deze vissoort binnen en ging het officiële record uiteindelijk naar Martijn Roos met zijn vis van 76 cm. Van twee nieuwe claims in 2021 bedroeg de grootste 90 cm.

Fanatiek zeevisser Glenn Soekhoe ving zijn recordvis op 11 november vanaf de Noordpier van IJmuiden. Als niemand voor het eind van het jaar een grotere kongeraal vangt, is de kans groot dat Glenn het nieuwe officiële record voor deze vissoort toegewezen krijgt.

Kabeljauwsessie

Glenn en zijn vismaat Göksu Serdar hadden de bewuste nacht eigenlijk hun zinnen gezet op kabeljauw. Omdat ze daarbij tussen de blokken vissen en de kans op het verspelen van vis groot is, gebruikten ze heel grof materiaal. Dit kwam goed van pas toen de kongeraal omstreeks 02:00 uur onverwachts aanbeet. De vis werd vakkundig geland en opgemeten. Toen Glenn met zijn prachtige bijvangst op Facebook pronkte, attendeerde Peter Dohmen (oud-redacteur van o.a. Zeehengelsport) hem erop dat dit wel eens een heus Nederlands record zou kunnen zijn. Glenn mag Peter bedanken, want hij had dus gelijk.

Nog geen giganten

De kongeraal lijkt in opkomst in Nederland en de Pieren in IJmuiden zijn nu the place to be als je een poging wilt wagen. De tot op heden gevangen vissen zijn nog niets in vergelijking met de giganten die je wellicht uit Engeland, Ierland en Schotland kent (vaak vissen twee meter), maar behoren wél tot de grotere zeevissoorten die je in Nederland kunt vangen. Probeer het eens met inktvis, makreel of ander sterk ruikend aas en wij weet vang jij ook jouw eerst Nederlandse kongeraal.

Andere records

Ben jij benieuwd naar wat de andere records zijn van de Nederlandse zeevissen? Kijk dan op www.ncrz.nl. Via deze website kun je zelf ook een claim indienen van jouw potentiële recordvis.


Maak zelf ook kans op zo'n mooie speld. 

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.