Vis & water

Kom naar de World Fish Migration Day op zaterdag 21 mei – en 'break free'

3571
18 mei 2022

Zaterdag 21 mei is het World Fish Migration Day. Tijdens de vijfde editie van deze dag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor het belang van vrij optrekbare rivieren. De World Fish Migration Foundation doet dit onder het motto ‘Break free’: wereldwijd gaan steeds meer dammen tegen de vlakte en krijgen rivieren en trekvissoorten zoals paling en zalm weer ruim baan om zich voort te planten.

Migrerende vissen zoals zalm, steur en paling en forel hebben het zwaar. Ze stoten hun neus tegen dammen, stuwen, sluizen en gemalen en zitten als het ware opgesloten. Dit probleem is niet zichtbaar omdat het zich onder water afspeelt. Vandaar dat er aandacht voor nodig is. Op 21 mei vindt daarom de World Fish Migration Day plaats. Over de hele wereld gaan mensen aan de slag om vissen te helpen. Van Nieuw Zeeland tot Hawaii wordt aandacht gevraagd voor het belang van migrerende vissen en gezonde rivieren.

Tal van activiteiten

De World Fish Migration Foundation uit Groningen coördineert die dag de activiteiten voor álle deelnemende landen. Waar bij de laatste editie van de World Fish Migration Day veel evenementen online plaatsvonden als gevolg van corona, is er dit jaar weer volop ruimte voor fysieke activiteiten. Ook in Nederland zijn er tal van events.

Zo kan je bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam een kijkje nemen bij een visserijkundig onderzoek van Sportvisserij Nederland, kun je in Doesburg vissen zien zwemmen in een unieke vispassage en organiseert het Waddencentrum op de Afsluitdijk is samenwerking met Sportvisserij Nederland een vissenspeurtocht voor kinderen. Kijk voor een overzicht van alle evenementen op www.blijevis.nl/wereld-vismigratie-dag.


World Fish Migration Day logo


WFMF steunen

Behalve de World Fish Migration Day vieren, kun je de World Fish Migration Foundation ook ondersteunen. Via worldfishmigrationfoundation.com kun je een donatie doen. Voor slechts tien euro per jaar help je al bij dit belangrijke werk. Heb je ideeën om een dam te verwijderen of andere suggesties voor de organisatie? Mail dan naar info@fishmigration.org.

Activiteiten Lauwersnest

Wil jij net als de zeeforel een reis door de onderwaterwereld maken? En alles te weten komen over vismigratie en de trekvis? Kom dan naar de activiteiten dag in Activiteitencentrum Lauwersnest (De Rug 1, Lauwersoog) tijdens de World Fish Migration Day op zaterdag 21 mei. Deelname is gratis. Meer informatie en het programma lees je hier.

Trekvissen in Rotterdam

Wandelexcursies in het getijdenpark Rotterdam op Eiland van Brienenoord onder leiding van verschillende vis- en herwilderingsdeskundigen van ARK Natuurontwikkeling. Uitleg over wat er gebeurt op de grens tussen zout en zoet water, verhalen over vismigratie, de herintroductie van de steur (de grootste trekvis van Europa) en ervaren van de nieuwe natuur die onder de rook van Rotterdam tot ontwikkeling komt. Er zal een visbemonstering plaatsvingen en natuurlijk kun je zelf ook schepnetvissen in de grootste vissnelweg van West-Europa. 

Startpunt is Cultureel centrum Buitenplaats Brienenoord. Van Brienenoord 5, 3077 AE Rotterdam (let op de vlaggen van ARK, WNF en Sportvisserij Nederland. De excursies op zaterdag 21 mei zijn gratis, wel vooraf aanmelden. Mail hiervoor info@ark.eu ovv Excursie Brienenoord. Vermeld aantal volwassenen en kinderen en hoe laat je wilt komen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.