Vis & water

Nederland zesde bij WK Dobber 2023, Servië wereldkampioen

2149
11 sep 2023

Bij het WK Dobbervissen voor senioren, dat afgelopen weekend in Spanje plaatsvond, eindigde Team Holland op de zesde plaats. Stefan Altena was de beste geklasseerde Nederlander op plaats vijf. Bovendien behaalden twee andere Nederlanders ook individuele top-15 resultaten: Lucien de Rade werd twaalfde, Nick Eestermans eindigde als dertiende.

Met een sterk deelnemersveld van 23 landen, kan de zesde plaats zeker als een respectabele prestatie worden beschouwd, maar voldeed het niet aan de doelstelling waarmee de het nationale team naar Spanje was afgereisd. Team Holland – samengesteld uit Stefan Altena, Ramon Ansing, Nick Eestermans, Lucien de Rade, Jurgen Spierings en Twan Swart (reserve) – trad met een mix van ervaren krachten en aanstormend talent de wedstrijd tegemoet.

Spannende strijd om brons

Servië was met afstand de beste en kroonde zich tot verdiende wereldkampioen. Ook het verschil tussen de tweede plaats, Engeland, en de andere achtervolgers was aanzienlijk. De strijd om de derde plaats ging tussen Frankrijk, Italië, Nederland en thuisland Spanje en was ongemeend spannend. Frankrijk legde uiteindelijk beslag op het brons. Nederland behaalde hetzelfde puntentotaal als Spanje, maar werd vanwege een lager totaalgewicht op de zesde plaats geklasseerd.

Wereldberoemde stek

Het wereldkampioenschap vond plaats in het stroomgebied van de rivier de Ebro, in de buurt van Mequinenza. Dit water geniet internationale bekendheid vanwege de enorme meervallen die er wel tot 250 centimeter groot kunnen zijn. In plaats daarvan richtte de ploeg zich met name op alvers (dichtbij, met enkele hengeldelen) en wat verder uit de kant op blieken, voorn, kolblei en karperachtigen.Goede vangsten

Voor WK-begrippen – er strijden toch 115 vissers tegelijktijdig aan het water – waren de vangsten buitengewoon goed. Alle deelnemers die zich in de individuele top-70 bevinden, vingen beide wedstrijddagen opgeteld meer dan 25 kilo vis per persoon. De top-35 vingen allen zelfs meer dan 35 kilo. Bovenaan deze ijzingwekkende getallen kroonde de Spanjaard Esetev Amrtinez zich tot individueel wereldkampioen. Hij won als enige beide dagen zijn vak en ving ruim 58 kilo vis bij elkaar. Na de eerste dag stond Nick Eestermans nog aan de leiding in het individuele klassement, maar een achtste plaats op de tweede wedstrijddag bleek fataal voor zijn podiumkansen.

Top-5 landenuitslag

  1. Servië, 45 punten;
  2. Engeland, 54 punten;
  3. Frankrijk, 70 punten;
  4. Italië, 71 punten;
  5. Spanje, 74.5 punten.

Volledige uitslag & blijf op de hoogte

Klik hier voor de complete eindranking. Wil je snel op de hoogte zijn van wedstrijdnieuws, houd dan de Facebookpagina WedstrijdvissenNL in de gaten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.