Vis & water

Grote vissen in de ankerkuil

1509
23 apr 2024

Begin april zijn de ankerkuilvisserijen in het kader van De Rijn Verbindt (DRV) weer begonnen op de Waal. Na een lange periode van hoog water was het water flink gezakt, waardoor er bij IJzendoorn weer gevist kon worden. De vangsten waren goed met veel grote vissen waaronder blankvoorns tot 45 cm en ook verschillende soorten riviertrekvissen werden gevangen.

op de foto: boven een grote winde en onder een grote blankvoon.

Er werd bijna uitsluitend grote vis gevangen terwijl dezelfde locatie in het najaar enkel kleine vis opleverde. De grote vissen waren duidelijk op weg naar de paaigronden en daardoor erg actief. De vangst bestond o.a. uit ruim 20 brasems groter dan 50 cm, 10 windes groter dan 40 cm en 30 blankvoorns van 30 cm of groter. De grootste blankvoorn was maar liefst 45 cm!


Ankerkuilen: de boot ligt voor anker en de het net vist aan de zijarm in de stroming.

Typische riviertrekvissen

In het voorjaar is er na een hoogwaterperiode op de beken ook kans op zalm- en zeeforelsmolts, die vanuit de beken via de rivieren naar zee trekken. De onderzoekers waren blij verrast dat er ook daadwerkelijk meerdere zeeforelsmolts en een zalmsmolt in het net zaten. Sneep, aal, Donaubrasems en rivierprikken waren ook in groten getalen aan het trekken en belandden in het net.


Een rivierprik


Een grote blankvoorn met een oranje wang ontstaan door een afwijking in het pigment. 

Weersomslag

Nu is het weer omgeslagen naar dagtemperaturen van minder dan 10 graden en veel regen en wind en in de nacht zit het tegen het vriespunt aan. De onderzoekers zijn benieuwd wat dat met de vangst gaat doen. In totaal worden er tot eind mei 5 perioden van 3 dagen gevist voor dit unieke project.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.