Vis & water

Nieuwe routeplanner voor vissen!

4011
11 jan 2008

Met vismigratie.nl is er een nieuw landelijk overzicht van vismigratieknelpunten. Veel vissoorten hebben een natuurlijke drang in zich om zich van water naar water te verplaatsen en voor veel vissoorten is dit zelfs van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan de zalm en de aal die om te overleven moeten migreren tussen de zee en het zoete water. Helaas voor deze vissen komen zij op hun reis door Nederland talrijke knelpunten tegen: locaties zoals stuwen, gemalen, sluizen, waterkrachtcentrales en dammen.

www.vismigratie.nl helpt vissen op de juiste koers.

Foto: één van de opgeloste vismigratie-knelpunten

Om het totaalprobleem inzichtelijk te maken voor iedereen, en zeker ook de één miljoen sportvissers die ons land kent, hebben wij al deze locaties geplaatst op www.vismigratie.nl. Deze website is in feite een routeplanner voor de vissen. Bij het inzoomen op de kaart ziet U oplichten: "rode, verbaasde visjes" die knelpunten aangeven, dus waar zij "in de file komen te staan". En "groene, blije visjes" die de doorgaande waterwegen aangeven, de locaties waar vissen gemakkelijk langs kunnen zwemmen.

overzicht van de vismigratieknelpunten in de KRW-waterlichamen ingezoomd op een opgelost knelpunt, klikken levert een popup met specifieke informatie

Natuurlijk moet het aantal vismigratieoplossingen de komende jaren nog toenemen, er valt nog heel wat werk te verzetten door de waterschappen en de Rijkswaterstaat. Het aantal "groene, blije visjes" zal naar verwachting behoorlijk gaan groeien. Verder volgt er een advies voor de juiste landelijke aanpak van dit probleem, dat volgt vanuit een vruchtbare samenwerking tussen de Waterdienst, Sportvisserij Nederland en adviesbureaus VisAdvies en Wanningen Water Consult.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met de projectleider van Sportvisserij Nederland, dhr. Niels Brevé.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide