Vis & water

Vissen krijgen nieuwe trap

4105
09 jan 2008

SPOORDONK - Vissen die gisteren de Beerze afzakten, via de trap bij de watermolen in Spoordonk, wachtte een verrassing.

Ze werden uit het water getild, in een emmer gezet en een stuk verderop weer in de rivier gezet. "Voorntjes, paling, zonnebaars, brasem, snoek en zilt", somt Hans Koekkoek, projectleider bij Waterschap De Dommel, op. "Honderden." afb: bermpje (dommel.nl) Ook de komende dagen worden nog vissen uit de vistrap gehaald, in opdracht van het waterschap en de vereniging Natuurmonumenten. Die eerste begint volgende week aan het opknappen van de vistrap bij de watermolen. Die laatste is er als beheerder van de omliggende gronden bij betrokken.

Vernieuwing van de trap was, volgens het waterschap, hard nodig. Het tien jaar oude bouwwerk (waardoor vissen in kleine stappen hoogteverschillen in het water kunnen overbruggen) blijkt niet goed te werken. De trap is met zijn lengte van 350 meter de langste in het gebied van Waterschap De Dommel.

Het probleem zit 'm vooral in de hoogteverschillen tussen de zeventien stenen drempels. Die zijn te groot. "Daarmee is het voor kleine vissoorten een hele lastige hindernis", zegt Koekkoek. "Een doorsnee vis is er al een dag mee bezig." Door vier nieuwe drempels aan te leggen en de huidige drempels enigszins aan te passen, moet de hindernis makkelijker worden.

Ander probleem is dat de vistrap in de loop van de jaren bijna volledig is dichtgegroeid. "Er staat zelfs een boom op", zegt Koekkoek. Die boom wordt samen met de rest van het teveel aan groen, weggehaald. Een betonnen laag op de nieuwe en bestaande drempels moet voorkomen dat het ooit weer zover komt.

Koekkoek verwacht dat het verplaatsen van de vissen in de vistrap vrijdag klaar is. Volgende week begint het werk aan de trap zelf. Vissen die dan de Beerze afzakken, moeten gebruik maken van een omleiding: een buis die om de trap heen voert. Bron: brabantsdagblad.nl
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide