Vis & water

Hengelaars op vissenjacht in de drab

7166
13 dec 2007

VAASSEN - Met visnetten, bootjes en bakken zijn de leden van Hengelaarsvereniging Ontspanning (HVO) druk in de weer om de vijvers bij kasteel De Cannenburch in Vaassen leeg te krijgen.

Leden van Hengelaarsvereniging Ontspanning uit Vaassen vissen de vijvers van kasteel De Cannenburch leeg. In januari volgend jaar begint Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen met het uitbaggeren van de vijvers, een onderdeel van het project Cannenburch Compleet.

foto Hans van de Vlekkert

Een enorme operatie, volgens secretaris van de vereniging, Henk Steenbergen. "Het uitbaggeren van de vijvers is onderdeel van de totale renovatie van De Cannenburch. Wij hebben in vier vijvers het visserspacht."

Twee vijvers zijn al leeg, de Drielingvijver en de Roeivijver. Het streven is, om voor de jaarwisseling alle vijvers leeg te krijgen, zodat in januari met het uitbaggeren en afgraven kan beginnen.

Het onderhoud aan de vijvers is onderdeel van het project 'Cannenburch Compleet' dat staat voor een grote renovatie aan het park en het kasteel door Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen.

Vorige week begonnen de mannen van HVO al met het leegvissen. "We zijn soms met zeven vrijwilligers aan het werk. Zij nemen speciaal verlof om te helpen. Het visrecht willen we graag houden, dus we hebben er alle belang bij dat het leegvissen zo goed mogelijk gebeurt."

Met visnetten en bakken worden de vissen veilig overgezet naar een andere vijver. Volgens Steenbergen doen de vissers er alles aan om de dieren zo goed en gezond mogelijk te verplaatsen. "We zorgen dat zo weinig mogelijk vissen in de pompmachine komen. Als een gedeelte van het water weg is gepompt, kun je de vissen goed zien. Met waadpakken en netten kunnen we ze uit het water halen."

Alleen de Roeivijver zorgde voor wat problemen. Op de bodem lag zo'n dikke modderlaag dat het niet mogelijk was om door het water te lopen. "Daar zagen we wel tegen op, maar met een bootje en touw is het toch gelukt. We hebben al zo'n tachtig karpers uit de twee vijvers gehaald, zo'n tweehonderd kilo witvis, een stuk of twintig snoeken en wat palingen. Palingen kunnen zich over land verplaatsen, die komen altijd wel terecht."

Voorlopig zijn de vissers nog wel even bij de Cannenburcher vijvers te vinden. Steenbergen: "We bekijken de vissen allemaal. Ik heb mijn ogen uitgekeken hoe mooi glanzend en onbeschadigd ze allemaal waren."

Het project 'Cannenburch Compleet' verloopt in fases. Dit jaar is de eerste fase begonnen waarbij de waterpartijen en hun directe omgeving worden aangepakt. In de tweede fase, in 2008-2009, zijn het park en de publieksvoorzieningen aan de beurt. De laatste fase loopt van 2009 tot 2010. Dan staan de gebouwen centraal. De totale restauratie kost 5,7 miljoen euro. Het park bij kasteel De Cannenburch is sinds november gesloten voor publiek.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.