Vis & water

Visplannen: een nieuw instrument voor afstemmen van waterbeheer en visserij

5387
06 dec 2007

Op 4 december werd op kantoor van Sportvisserij Nederland een workshop gehouden over visplannen. Deelnemers waren ruim 20 vertegenwoordigers van de waterbeheerders (RWS en waterschappen), beroepsvisserij en sportvisserij. De workshop werd georganiseerd door Sportvisserij Nederland.

Visplannen worden steeds belangrijker voor zowel de Staatswateren als de regionale wateren. In een visplan moet o.a. worden geregeld hoe de visserij wordt uitgevoerd (welke soorten, hoeveel, met welke vistuigen, wanneer, waar door wie en onder welke voorwaarden). Hoe het visplan er precies uit moet zien is nog niet duidelijk. Doel van de bijeenkomst was hierover van gedachten te wisselen. Tijdens de workshop werd gesproken over de inhoud van de visplannen - wat moet er wel en wat moet er niet in - en over het proces - taakverdeling, wie stelt welk deel op, afstemming, toetsing.

Opvallend was dat men over het algemeen een positieve houding heeft ten aanzien van visplannen: men is van mening dat visplannen belangrijk zijn om de visserij van sport en beroep onderling en met de waterbeheerder af te stemmen. Beleid op het gebied van waterbeheer, visserij en natuur is hiervoor kaderstellend.

Voor wat betreft de inhoud van de visplannen was men het redelijk eens. Het proces is nog een punt dat in ontwikkeling is en wat veel aandacht vraagt. De workshop zal daarom zeker een vervolg gaan krijgen.
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.