Vis & water

Hengelaars maken eigen visparadijs aan de Vest

6917
13 aug 2007

Vrijdag 10 augustus 2007 - WILLEMSTAD - "Ze bijten niet erg vandaag." De woorden van Yvan Nieuwkoop en Marnix de Baat (16) zijn nog naar net gezegd, of ze hebben beet.

Marnix de Baat (links) en Yvan Nieuwkoop met een karper van achttien pond. foto Peter van Trijen/ het fotoburo

De Willemstadse vrienden hengelen in de Vest. Voor de tweede achtereenvolgende nacht vissen ze op de moeilijkste vis om te vangen: de karper. Hun tenten staan aan de waterkant. Op een stretcher en met een kookpitje houden de vrienden het gemiddeld drie tot vier nachten uit. Bij toerbeurt halen ze thuis wat te eten.

Juist op het moment dat de fotograaf hen wil vereeuwigen, gaat een alarmsignaal af. Yvan: "Man ik schrok me rot, ik dacht dat je tegen de hengel trapte, maar het is een volle run, echt bizar!" Een joekel van een vis gaat er vandoor met het aas. Dan volgt een staaltje teamwork. Terwijl Yvan de vangst binnenhaalt, staat Marnix klaar met de bewaarzak. Even later ligt een spiegelkarper van achttien pond op de landingsmat.

Het fotoboek komt er aan te pas: deze karper hebben ze drie maanden geleden ook al eens aan de haak geslagen. De jongens vissen onder meer met 'tijgernootjes', maar dan niet die je thuis voor de buis eet. Het gaat om Zuid-Afrikaanse aardappeltjes. Marnix vertelt dat deze peperdure piepers eerst drie kwartier in water en suiker gekookt worden. Daarna worden ze twee weken bewaard in een afgesloten emmer. " Dan komt er een soort strooplaag op en die doet het 'm!

De vangst hebben de jongens naar eigen zeggen te danken aan hun maatje Collin Grootenboer. Hij is er vanavond niet bij, maar om hem het goede nieuws te vertellen wordt snel een sms'je verstuurd.

De jongens hebben hun eigen hengelparadijs. Het enige waar ze zich aan ergeren, is de kritiek van voorbijgangers die denken dat zij rotzooi maken. "Wij ruimen juist alles op, inclusief de troep die anderen achterlaten."

Bron: bndestem.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.