Vis & water

Vissen is al lang niet meer voor oude mannen

9329
01 aug 2007

OOSTERLAND - Vissen, dat is toch een suffe sport voor oude mannetjes? Jeroen Vliegenthart, elf jaar uit Oosterland, is het daar niet mee eens. "Vissen is leuk. Het is een mooie sport. Bijna al mijn vrienden vissen.

Jeroen Vliegenthart ( links) en Jan-Willem van Snippenberg gooien een hengeltje uit in de nieuwe visvijver van Oosterland. Volgens belangenvereniging Sportvisserij Nederland doen een half miljoen jongeren elk weekeinde hetzelfde. foto Dirk-Jan Gjeltema

"Vooral als je wat vangt, is het leuk," vult vismaatje Jan-Willem van Snippenberg (14) aan. En als je even niks vangt? "Dan is het wachten, nog eens ophalen en een beetje praten met elkaar. "

Goed materiaal vinden de twee jonge sportvissers belangrijk. Jan- Willem heeft een Spro Prion karperhengel van een kleine vijftig euro. De twee geven elk jaarlijks ongeveer 150 euro uit aan hun sport. "Op je verjaardag krijg je ook wel eens wat," zegt Jeroen. Beiden kijken met enige regelmaat naar Vis-TV, een zondagochtendprogramma op RTL7.

Jan-Willem en Jeroen passen in de doelgroep van belangenvereniging Sportvisserij Nederland, die onlangs bekendmaakte dat tegenwoordig een half miljoen tieners in het weekeinde met een hengel aan de wal zitten. "Het is een combinatie van factoren," verklaart projectleider jeugd Annie Schoen van Sportvisserij Nederland de groeiende belangstelling onder jongeren. "Het heeft, denk ik, te maken met het nieuwe materiaal dat er hip uitziet. Verder is er de trend van buitensporten, die al een tijdje aan de gang is en ten slotte is er ons programma Vis-TV, waar toch door zo'n 150.000 mensen naar wordt gekeken." Schoen is al bezig met vervolgstappen. "We zijn nu de hengelsportverenigingen aan het stimuleren meer te doen aan jeugdopleidingen. Want de kinderen vinden vissen leuk, maar ze moeten het wel leren. Als je niks vangt, is de pret snel over."

Hengelsportvereniging Oosterschelde in Zierikzee mag zich verheugen in vijftig nieuwe jeugdleden, allemaal uit Oosterland. Bestuurslid Chris Bolle geeft toe dat dit te maken heeft met de nieuwe visvijver die onlangs in Oosterland is geopend. Maar: eerst was er de vraag van de jeugd en pas daarna de vijver. "Vroeger gingen de kinderen vissen in Nieuwerkerk. Maar dan moesten ze telkens de rijksweg oversteken. Als we in Zierikzee wat aan promotie zouden doen, zie ik er daar ook nog wel vijftig tot honderd jeugdleden bij komen," aldus Bolle. Toch gaat niet overal de vlag uit. Het aantal jeugdleden van hengelsportvereniging Het Zijpe in Bruinisse is op de vingers van één hand te tellen. "Maar dat komt waarschijnlijk omdat wij alleen aan bootvissen doen. En dat is wat te duur voor de jeugd," zegt jeugdcommissielid Cock Klein.

Sportvisserij Nederland meldt trots dat de jeugd de spelcomputer heeft verruild voor de hengel. Als Jeroen en Jan-Willem die keus wordt voorgelegd, blijken we toch in Oosterland te zijn, waar de nuchterheid overheerst. "Doe mij maar de X-Box," zegt Jeroen, "want ik heb al een goeie hengel."

Twee miljoen dobbers in Nederlandse dreven
Nederland telt twee miljoen sportvissers. Een kwart miljoen hiervan is vrouw, een half miljoen is niet ouder dan vijftien jaar. Sportvisserij Nederland behartigt de belangen van de ongeveer duizend hengelsportverenigingen in Nederland. Op Schouwen-Duiveland bestaan vier van deze verenigingen. Voor sportvissen is in elk geval een Vispas nodig. Verder heeft de gemiddelde hengelaar voor 500 tot 600 euro aan materiaal.

Bron: pzc.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.