AMSTERDAM - Het eten van paling is volgens Sportvisserij Nederland momenteel één grote loterij. De organisatie stelt dat de vishandel is vergeven van met dioxine vergiftigde paling.
De consumptienorm van deze aal, zoals paling ook wordt genoemd, is in sommige gevallen zelfs vijf maal overschreden. Sportvisserij Nederland vindt het vooral kwalijk dat de overheid hiervan op de hoogte is, maar niet ingrijpt. ,,De minister stelt dat van alle paling die we eten, slechts 2 procent in het wild wordt gevangen, maar in werkelijkheid komt één op de vijf palingen bij de viskraam uit het wild", zegt directeur Joop Bongers van Sportvisserij Nederland. ,,Van die 1 miljoen kilo wildgevangen paling die wordt verkocht voor consumptie, bevat circa 300.000 kilo te veeldioxines. Er moet direct een vangstverbod komen voor de grote rivieren en kanalen."
De organisatie voor sportvissers vindt dat de overheid de zaak bagatelliseert. Afgelopen week beantwoordde visserijminister Gerda Verburg weliswaar Kamervragen over de kwestie, maar Sportvisserij Nederland wil dat er snel actie komt. "De minister is veel te laks in haar aanpak en wil het aan de vissers en de handel overlaten, maar de overheid heeft hier zelf een verantwoordelijkheid," aldus Bongers.
Grote zorgen Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het nog te vroeg voor een vangstverbod, maar maakt zich wel grote zorgen. GroenLinks wil wel een verbod op palingvangst. SP-Kamerlid Hugo Polderman is blij met de oproep van de sportvissers om geen paling meer te eten die in rivieren gevangen is. Hij wil ook nadenkeen over hoe de soort in stand gehouden kan worden; sommige paling is zo vervuild dat ze niet eens meer in staat is tot voortplanting. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi benadrukt dat er voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden. Janneke Snijder (VVD) vindt het net als haar GroenLinks-collega Ineke van Gent te makkelijk van de minister om de verantwoordelijkheid over wat er in de winkel komt af te schuiven op de winkeliers. "Zij is wel minister van voedselkwaliteit" , aldus Van Gent. Bron: telegraaf.nl