Vis & water

Snoekbaars vissen op de wal

5921
14 mei 2007

URK - Vissen is mooier, geeft Paulus van Slooten (34) grif toe. "Maar je moet ook wat verdienen." En dus ging de IJsselmeerkotter voor anker en kweekt hij nu snoekbaars.

Nog maar sinds kort, trouwens. In november begon hij de kwekerij, samen met zijn broer Albert (33). Met ruim twee ton subsidie vanuit Europa ging Aquacultuur Van Slooten aan de slag. Gisteren bezocht de commissaris van koningin in Flevoland Michel Jager het bedrijf. De provincie verdeelt de Europese subsidies in 'haar' gebied. Kon hij met eigen ogen zien wat er met dat geld gebeurt.

Jaarlijks moet de kwekerij van de Urker broers Paulus en Albert van Slooten 75 ton snoekbaars afleveren. foto Optima Foto

De snoekbaarskwekerij is de tweede van Nederland.De allereerste bevindt zich in Limburg, waar de broers Van Slooten de kunst mochten afkijken.

En ook op Urk lijkt het te lukken, constateert Paulus van Slooten. Nog niet alle dertig bassins zitten vol, 'we zitten nog in de opstartfase'. Maar sinds ze in november van start gingen, lijkt het de goede kant op te gaan. Optimistisch: "We hebben nog geen tegenslagen gehad."

De snoekbaars komt klein binnen en moet er op het eind - kweekbassins later - als vis van zo'n anderhalve kilo uitgaan. Voordat de snoekbaars naar de visverwerkende industrie gaat, worden ze 'afgedood' in een bak ijswater. "Dat is een diervriendelijke manier. Moet je wel een beetje aan denken, vinden we, dat je dat op een nette manier doet."

Jaarlijks moet de kwekerij 75 ton snoekbaars afleveren. Het is een gewilde consumptievis die het ook qua prijs goed doet. En die bovendien op te kweken is, ook geen onbelangrijk detail.

Die 75 ton is meer dan de broers met hun kotter uit het IJsselmeer hadden kunnen halen. Van Slooten: "Het werd steeds minder in de visserij. Allerlei beperkingen, steeds meer aalscholvers', concurrenten van de vissermannen. "Vissen is mooier, maar je moet ook wat verdienen." Het kweken gebeurt in een loods van 1500 vierkante meter, op het nieuwe bedrijventerrein van Urk. En natuurlijk worden ze af en toe gek aangekeken. "Dat gebeurt altijd als je iets nieuws doet. Geeft een kick." Een visserman is niet voor een kleintje vervaard, ook al is hij visserman aan wal.

Bron: destentor.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.