Vis & water

Harderwijkers zetten gemerkte palinkjes uit op het Veluwemeer

6941
07 mei 2007

HARDERWIJK - ,,Daar gaan ze. Dat ze maar gauw groot mogen worden. Ik ben het al.´´ Jan Wormsbecher filmt aan dek van de HK 3 ´Aaltje´ de uitzet van duizenden palinkjes in het Veluwemeer.

Bron: visserijnieuws.nl
Die kiezen via de spuigaten het ruime sop. Even verderop doet de HK 78 met bijboot hetzelfde. Foppen Paling & Zalm neemt samen met Harderwijker vissers het heft in handen om de palingstand weer op niveau te brengen. Zij hopen dat hun actie voor uitzet van (gemerkte) kweekpalinkjes in het Veluwemeer nationaal navolging krijgt. Daarom heeft Foppen ook Sportvisserij Nederland, de Visstandsbeheercommissie (VBC) Randmeren, Rijkswaterstaat-directie IJsselmeer bij het project betrokken. Afnemer Albert Heijn is eveneens ingeseind.

Het begon allemaal met een telefoontje van Bart Kraan van Gebr. Kraan in Urk. Met het oog op herstel van de palingstand wil handelaar Kraan samen met kwekerij Visfauna Zijlstra 50.000 palinkjes uitzetten. Een deel werd uitgezet bij Makkum en Gaastmeer in Friesland, een deel in de Westeinder Plassen, en de vraag luidt of Harderwijk ook mee wil doen. Graag, maar directeur Jan Foppen van Foppen Paling & Zalm (en tevens deeltijd/hobbyvisser met de HK 78) wil niet dat het een ad-hoc actie wordt. Het moet structureel en gecoördineerd. En dus zet Foppen het een en ander op poten. ,,Uitzetten van paling is niet nieuw, maar die palinkjes zijn nog nooit gevolgd. Heeft het wel zin? Hoe lang duurt het? Wat vind je er van terug? Daarom willen wij die palinkjes laten merken, en met de vissers hier hebben we afgesproken gemerkte paling kleiner dan 150 gram weer te laten zwemmen´´, vertelt Foppen. Daarover treedt Foppen in overleg met handelaar Wim van Wijk uit Groot-Ammers. Van Wijk reageert enthousiast. En hij wil zelf ook meedoen. Naast de Friese kweekpaling worden er zodoende via Van Wijk ook pootaaltjes van Nijvis voor uitzet in Harderwijk afgeleverd. Na enkele dagen in quarantaine werden begin vorige week door medewerkers van Sportvisserij Nederland circa 4.000 palinkjes bij Foppen gemerkt. Dat is gebeurd door een stukje van de staart plus het vlees er af te snijden. Als de paling straks groter wordt is het verschil voor de kenners direct te zien. De paling heeft er geen hinder van. Wel denkt Gerrit van Eck van Sportvisserij Nederland dat zo´n paling niet echt meer geschikt is om te roken. Van Eck heeft ervaring met het uitzetten van pootaal van het Wad in de Nederlandse binnenwateren, en is ook betrokken bij het onderzoek naar schieraal en het merken daarvan met zenders of blauwsel in Duitsland.

Met radio, televisie en krant aan boord stomen de HK 3 en HK 78 vorige week donderdagmiddag vanuit de haven via het aquaduct het Veluwemeer op om de palinkjes op diverse plaatsen tussen Harderwijk en Elburg onder de wal uit te zetten. Op de HK 3 worden de leefnetten uit het bun gehaald en vindt de paling zelf zijn weg. Op de HK 78 - met aan boord ondermeer Jan Foppen, dominee, opstapper en oud-visser Dirk Meijvogel en John Oosterhuis namens Albert Heijn - vindt de uitzetting vanuit de bijboot plaats. Export glasaal Naast Jan Foppen houdt bij Foppen Paling & Zalm met name Bertus Panhuis zich organisatorisch bezig met het palingproject. Voordat Panhuis tien jaar terug bij Foppen kwam werkte hij bij de toenmalige Rijksdienst voor IJsselmeerpolders. Panhuis is nu Hoofd Productie. ,,Met zorg volgen wij de palingdiscussie in Europa. Wij hebben nu gezegd: we gaan zelf actie ondernemen, want zonder glasaal is er straks geen paling meer.´´ Panhuis - en niet alleen hij - hoopte vurig op een exportverbod van glasaal. Tot zijn grote verbazing heeft hij moeten constateren dat daarvoor geen meerderheid in Europa te vinden is. Zelfs het voorstel om 75 procent van de glasaal te reserveren voor uitzet in de Europese binnenwateren heeft het niet gehaald. In dat opzicht kan rustig gesteld worden dat de actie van Foppen en de Harderwijker vissers - die ieder het zijne er aan meebetalen - ook voortkomt uit frustratie over het trage Europese beleid. ,,Onbegrijpelijk eigenlijk. Want in Frankrijk en Spanje zijn hooguit een paar honderd mensen economisch afhankelijk van de glasaal. Terwijl de paling verb
Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.