Vis & water

Vistrap in Klarenbeek

6044

KLARENBEEK - De werkzaamheden hebben enige maanden in beslag genomen, maar nu is de vistrap in de Voorsterbeek bij de Clabanusweg op de grens van Loenen en Klarenbeek klaar.

De operatie was ingewikkeld: ter plekke is een aanzienlijk verval van het water. Het Waterschap Veluwe heeft de vispassage laten aanbrengen. Stuwen en gemalen zijn van groot belang voor de waterhuishouding. Voor veel vissen vormen ze echter een obstakel. Dit komt vooral door een groot hoogteverschil in waterniveau aan weerszijden. Vooral in het voorjaar, als de voortplantingsperiode aanbreekt, willen veel vissen stroomopwaarts trekken naar de paaiplaatsen om hun eitjes af te zetten.

Vissoorten als de winde kunnen daarbij in korte tijd grote afstanden afleggen. Het Waterschap Veluwe legt op meer plaatsen bij stuwen en gemalen vispassages (vistrappen) die vissen letterlijk verder op weg helpen naar paaigronden stroomopwaarts. Op sommige plekken, zoals bij de Clabanusweg nabij het Driegemeentepunt (Apeldoorn- Voorst- Brummen) is er echter een fors verval van het water. Via een uitgebreide 'by-pass' wordt nu een deel van het water over de trappen naar de onderbeek geleid.

Om aan de weet te komen of een dergelijke vistrap effect heeft op de visstand wordt er door Aqua Terra een onderzoek gedaan naar de vismigratie in de Voorsterbeek. Bovenstrooms van de vispassage staat een fuik waarin de vissen terecht komen. De fuiken worden regelmatig geleegd. De gevangen vissen worden gemeten en bovenstrooms van de fuik teruggezet.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.