Vis & water

Greenpeace: Nederland vrijhaven illegale kabeljauw

6381
08 feb 2007

AMSTERDAM (ANP) - Nederland is een vrijhaven voor illegaal gevangen kabeljauw. Zo kwam afgelopen jaar ruim 3000 ton illegaal gevangen kabeljauw via Eemshaven ons land binnen. Dat is bijna de helft van alle kabeljauw die in Eemshaven aanlandt, blijkt uit onderzoek van Greenpeace Nederland.

Een kabeljauwvissersboot op de Noordzee. Foto: ANP

Dubieuze transportschepen brengen maandelijks diepgevroren kabeljauw uit de Barentszzee aan land, naast Eemshaven ook in Velsen, stelt de milieuorganisatie. Deze schepen zijn betrokken bij overschrijdingen van de toegestane vangsthoeveelheden, illegale visserij, het illegaal overladen van vis of pogingen te ontsnappen aan inspectie. De illegale visserij is een ernstige bedreiging voor de laatste kabeljauw. Greenpeace wil dat de Nederlandse overheid deze schepen alleen laat lossen als de legaliteit van de vangst bewezen is.

Het gaat wereldwijd slecht met de kabeljauw. Bij Canada is de vis uitgeroeid, de Noordzee en Oostzee zijn bijna leeggevist. Alleen in de Barentszzee zwemt nog de laatste gezonde populatie kabeljauw rond, zegt Greenpeace.

De vissers maken hier grote winsten dankzij gebrekkige internationale wetgeving en beperkte controles. In 2005 was ruim een kwart van de kabeljauw die vanuit de Barentszzee naar de EU kwam illegaal; dit besloeg een waarde van 312 miljoen euro, aldus het rapport.
Greenpeace bekeek in de eerste helft van 2006 de aanlandingen in Eemshaven. Uit internationaal onderzoek en onderzoek ter plaatse concludeert Greenpeace dat 16 van de 22 zeer verdachte schepen duizenden tonnen kabeljauw konden lossen. Visserij-inspecteurs controleren alleen hoeveel vis er van boord gaat, ze gaan niet na of die vis legaal is gevangen.

Bron: www.tctubantia.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide