Vis & water

Nettenvisserij voor de kust dreigt uit de hand te lopen

6184
01 nov 2006

De nettenvisserij voor de Nederlandse kust dreigt uit de hand te lopen nu steeds meer beroepsvissers overstappen op de ongereguleerde zeebaarsvisserij met staand want.

Dit schaadt de migratie van trekvissen als zalm en ze zeeforel en beperkt de sportvismogelijkheden langs de Nederlandse kust. Daarom wil hengelaarsbond Sportvisserij Nederland een nettenvrije zone van 1 mijl. "Op dit moment wordt de vis letterlijk tot op het strand achtervolgd. Het instellen van zo'n 1-mijlszone is een eerste stap naar een betere bescherming van de zeebaars en beschermde vissoorten als zeeforel en zalm", zegt Jan Willem Wijnstroom van Sportvisserij Nederland. De visserij op zeebaars, vooral met het zogenaamde staand want, is nu niet aan regels gebonden. Niet wat het aantal netten betreft en ook niet wat het aantal kilo's zeebaars dat mag worden aangeland. Voor de vissoort harder geldt hetzelfde.

"Als er nu niet snel regels komen, dreigt de zeebaars de kabeljauw en platvis achterna te gaan. Die bestanden zijn nu allebei al onder de internationaal geaccepteerde biologische voorzorgsgrenzen", zegt Jan Willem Wijnstroom van Sportvisserij Nederland. Hij waarschuwt voor een kaalslag als er niet snel strengere regels komen. "Door gestegen brandstofprijzen en slechte platvisvangsten schakelen steeds meer beroepsvissers over op energiezuinige visserijen met kleine bootjes en staand want. Hiermee kunnen ze ongelimiteerd doorvissen op de nu ongequoteerde vissoorten als zeebaars en harder. Dit is zonder verdere regelgeving funest voor deze bestanden. Het instellen van een nettenvrije 1-mijlszone voor de kust is in ieder geval een goed begin om het tij te keren. Het wrange is dat minister Veerman de overstap op de energiezuinige staand wantvisserij heeft gesteund zonder verder enige restricties te stellen. Een lepeltje suiker is lekker, een kilo is dodelijk."

De PvdA gaat een nettenvrije 1-mijlszone niet ver genoeg, zij willen een totaal verbod op de staand wantvisserij. Joanneke Kruijsen van de PvdA: "In het belang van een goede balans tussen een goede visstand en het leefmilieu onder water kan het vissen met staand want echt niet meer." Ook GroenLinks wil een verbod op de staand want en de SP pleit voor een veel strengere regulering van deze visserij, vooral vanwege de bijvangst van zeeforel, zalm, bruinvissen en zeehonden.

Nederland kent ruim 600.000 zeevissers, waaronder 110.000 vrouwen en 100.000 jongeren (bron: NIPO) die jaarlijks samen meer dan 125 miljoen aan hun hobby spenderen. Een steeds groter deel van hen vist gericht op zeebaars die ondermeer hoog gewaardeerd wordt vanwege de grote kracht.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.