Vis & water

Dode vogels en roodalg in Hambroekplas

7618
13 feb 2008

BORCULO - In het recreatiegebied Hambroekplas in Borculo zijn dinsdagochtend zo'n honderd dode meeuwen gevonden. De vogels lagen in een zandafgraving, waarin een rode substantie drijft.

Aanvankelijk werd er gedacht dat het om een soort olie zou gaan, maar uit onderzoek van het waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er roodalg in het water zit. Dat zei woordvoerder Hans Beijen dinsdagavond in Berkelland Magazine. "Dat zijn bacteriën die in theorie de dood zouden kunnen veroorzaken. Maar wij verwachten dat er een andere oorzaak is. Maar de uiteindelijke diagnose moet blijken uit onderzoek in Lelystad, want daar hebben we de kadavers heen gestuurd."

Het lijkt inderdaad niet aannemelijk dat de roodalg de oorzaak is van de massale vogelsterfte; in de Slingepas in Bredevoort is ook roodalg ontdekt. Maar daar zijn geen vogels gestorven.

Het is overigens opmerkelijk, dat er in februari al roodalg in Nederland is. "Deskundigen hebben dat nog niet eerder meegemaakt. Maar de zon heeft de afgelopen dagen natuurlijk uitbundig kunnen schijnen."

Opvallend is ook dat alleen meeuwen zijn overleden. Andere vogels in hetzelfde water hebben nergens last van.

De dode meeuwen zijn maandagavond ontdekt door een wandelaar; die waarschuwde de dierenambulance. Verschillende instanties zijn dinsdag bezig geweest om de dode vogels op te ruimen. Het waterschap roept hondenbezitters op om hun hond niet in het water te laten spelen. De plas bevindt zich overigens niet op openbaar terrein.

Bron: berkellandfm.nl

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.