Naakthalsgrondel

Naakthalsgrondel

Grondels

Babka gymnotrachelus, (Kessler, 1857)*

Lengte afgebeelde vis: 8 cm
Lengte tot circa: 16 cm
O

Toelichting

Herkenning: 1. Ogen hoog in de kop geplaatst. 2. De buikvinnen zijn aaneengegroeid tot een zuigschijf, waarmee de vis zich kan “vastzetten” op een stenige ondergrond. 3. Grijzige tot grijsbruine kleur met op de flanken een serie rechthoekige donkere vlekken en donkere diagonale banden. 4. Heeft in tegenstelling tot andere exotische grondels – behalve de Kaukasische dwerggrondel** – op de kop tot aan de eerste rugvin geen schubben. ** Kaukasische dwerggrondel: wordt maximaal 5 cm en heeft in de tweede rugvin aflopende vinstralen.
Verspreiding: Uitheems, voor het eerst in Nederland waargenomen in 2023. Komt van oorsprong voor langs de kusten van de Zwarte Zee en Kaspische Zee en in de benedenlopen van daarop uitmondende rivieren. Mogelijk is de naakthalsgrondel in Nederland geïntroduceerd via de lozing van ballastwater van schepen of heeft de soort ons land bereikt via het het Main-Donaukanaal. In Nederland werd de soort voor het eerst aangetroffen in 2023 bij Gat van den Ham (Laag Zwaluwe) en naar verwachting zal de populatie zich via de grote rivieren verder uitbreiden.
Leefwijze: Leeft bij voorkeur in langzaam stromende of stilstaande wateren met zand of slib als bodems. Paait meerdere keren per jaar. De kleverige eieren worden op stenen, schelpen, maar ook planten afgezet. Het mannetje bewaakt de eieren.
Voedsel: Bodemdiertjes als insectenlarven, visseneieren, kreeftachtigen, wormen en kleine vissen.

Naamgeving: Racer goby Nackthals-Grundel Gobie coureur

Een leeg cirkeltje geeft aan dat de vissoort niet in één van de wetten voorkomt.


Meer informatie

* Naam van de eerste auteur die de vissoort een wetenschappelijke naam gaf, en het jaar waarin dat gebeurde. Is de eerste wetenschappelijke naam nadien gewijzigd, dan staan de auteursnaam en het jaartal tussen haakjes.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.