Vislessen op basisscholen

7025
29 mei 2008

Van Ruud Zandvliet, secretaris van Hengelsportvereniging Voorschotense Visserij Belangen, kregen we een kopie van de brief die zij dit voorjaar naar alle basisscholen in de gemeente Voorschoten hebben gestuurd.

In de brief, die hieronder is weergegeven, wordt aandacht gevraagd voor de jeugdviscursus van de vereniging. De brief is vergezeld van een flyer, die onder de aandacht van de leerlingen kan worden gebracht.

Betreft: Vislessen

In aansluiting op de aanbeveling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met het lesgeven over vissen aan leerlingen in het basisonderwijs het volgende:

Door Hengelsportvereniging Voorschotense Visserij Belangen (kortweg HSV V.V.B.) wordt al 10 jaar door een gecertificeerd instructeur en een ervaren wedstrijdvisser les gegeven in het zelfstandig vissen door de jeugd. Wij leren ze de volgende zaken: praktijk, theorie, biologie, natuur en milieu. Deze onderdelen brengen wij speciaal omdat een jeugdvisser direct moet leren dat het een samenhang is van vele factoren om te kunnen gaan vissen.

Belangrijk is dat wij ze leren verantwoord om te gaan met de vissen, maar ook visherkenning, waterplanten en onderwater fauna staat op het programma. Daarnaast leren wij een haakje aanzetten, dobber uitpeilen, voer maken, kortom het omgaan met de hengel en andere materiaal. De lessen die wij geven zijn dus veel meer dan alleen maar leren vissen, ons doel is om de jeugd serieus en verantwoord te leren vissen. Ook leren wij de kinderen te luisteren naar elkaar en om respect op te brengen voor een kind die er anders over denkt.Door de beperkte ruimte die ons ter beschikking staat en mede voor de juiste aandacht per kind geven wij deze cursus elk jaar in een kleine groep. De cursus kost € 5,00 hiervoor ontvangen zij een cursusmap met daarin de hele cursus en andere schriftelijke onderdelen maar ook van de V.V.B. het Jeugdlidmaatschap*) en hengelsport materiaal, o.a. een hengel en viskoffer met inhoud welke beschikbaar is gesteld door Sam’s Hengelsporthuis Hogewoerd 86 te Leiden, één van onze sponsors.

De cursusmap voor de jeugd wordt uitgegeven door Sportvisserij Nederland, de overkoepelende organisatie van alle hengelsport verenigingen. Na een afsluitend examen ontvangen zij tevens een diploma voor deze cursus, wij zijn er trots op dat in alle jaren dat wij dit verzorgen nog nooit een cursist zonder diploma naar huis is gegaan.Door dit schrijven willen wij dat U weet -en met U de ouders en begeleiders- hoe wij het aanpakken. Wij verzoeken U dit binnen Uw team te bespreken, voor eventuele informatie over de V.V.B. kunt U kijken op onze website www.vvb-voorschoten.nl, hier vindt U ook de e-mail adressen van het bestuur. Misschien wilt U bijgevoegde Informatie op een prikbord voor de leerlingen ophangen.

Met vriendelijk groet, namens bestuur V.V.B.,

R.J.M. Raaphorst
Jeugdleider

*) Dit lidmaatschap is tot het eind van het jaar geldig. Alle deelnemers kunnen dit verlengen en ontvangen aan het eind van het jaar vanzelf een contributienota voor voortzetting of voor 1 oktober schriftelijk of via een e-mail te melden dat men hiervan afziet.

foto's gemaakt door Dhr. S. Stolk

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.