Vissterfte in Bunschoten

6702
14 nov 2008

Bron: Waterschap Vallei & Eem. Waterschap Vallei & Eem werkt sinds afgelopen week met man en macht in Bunschoten om het probleem van dode vissen in de singels, vijvers en grachten op te lossen.

Inzetten van gemaal en beluchters - Direct na de eerste meldingen van dode vissen die op 5 november binnenkwamen bij het waterschap, zijn er monsters genomen om het zuurstofgehalte van het water in Bunschoten te meten. Dit bleek extreem laag met dode vissen als gevolg. Om het zuurstofpeil weer op orde te krijgen is er extra water in de singels en grachten gepompt. Het gemaal Oostsingel pompt dit schone en zuurstofrijke water uit de polder in de singels en de stadsgracht om het water door te spoelen. Ook zijn er twee beluchters ingezet die ervoor zorgen dat er meer zuurstof in het water komt.

Bladafval - Om te zorgen voor een goede af- en aanvoer van het water en dus een goede doorstroming wordt vuil uit het water verwijderd, met name bij duikers. De afgelopen dagen is er veel blad van de bomen in de grachten en singels terechtgekomen en vooral bij een duiker kan bladafval zorgen voor verstopping. Een duiker is een buis onder bijvoorbeeld een weg door die de sloot aan de ene kant van de weg verbindt met de andere kant.

Het water in Bunschoten wordt op diverse punten twee maal per dag gemeten op het zuurstofgehalte. De maatregelen wijzen op dit moment uit dat het zuurstofgehalte stijgt.

Extra alert - Op dit moment is de oorzaak van het zuurstofarme water nog niet duidelijk. Onderzoek is hierover gaande. Waterschap Vallei & Eem houdt de situatie de komende dagen extra in de gaten. Ook blijft het gemaal meer water inlaten en blijven de beluchters zuurstof in het water pompen. Bladafval en vuil bij duikers wordt verwijderd. Twee keer per dag meet het waterschap het zuurstofgehalte.

Meldingen - Inwoners van Bunschoten die de komende dagen dode vissen zien, kunnen dit melden via het gratis telefoonnummer voor calamiteiten 0800 - 099 0800.

Bron: Waterschap Vallei & Eem

-> Meer over vissterfte

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide