Vissterfte in sloot in Klundert

9612
15 jan 2009

Bron: bndestem.nl. KLUNDERT - De aanblik van dode en op apegapen liggende vissen onder het dooiende ijs van een sloot in de wijk het Rondeel in Klundert heeft gisteren voor enige beroering gezorgd.

Toch is er volgens directeur Hans en Bakker van de federatie van hengelsportverenigingen in Zuid- West-Nederland geen reden tot ongerustheid. "Dode vis na een periode van vorst is een normaal verschijnsel.

Vissterfte komt vooral voor in wat wij noemen kwetsbare wateren. Water dat toch al niet honderd procent zuiver is, met veel bagger op de bodem en dat ondiep is. Als zulk water bevriest en vooral als er dan nog een laagje sneeuw op het ijs valt, ontstaat al gauw zuurstofgebrek. Normaal zijn het de oude en zieke vissen die het eerst het loodje leggen. Cru gezegd zou je kunnen stellen dat zo'n periode voor enige natuurlijke selectie zorgt." De situatie die Den Bakker schetst, lijkt van toepassing op de sloot waar gisteren de dode vissen werden gezien. Het gaat om een ondiepe, sterk vervuilde sloot, waar bovendien recent nog een vracht onbezorgde folders in gedumpt is.

Een lezer die BN/DeStem belde, veronderstelde dat de dode vissen wellicht het slachtoffer geworden zijn van vergiftiging door drukinkt. Bij de gemeente Moerdijk, waar Klundert onder valt, hadden zich geen mensen beklaagd over de vissterfte. Bij het waterschap De Brabantse Delta waren wel drie telefoontjes van verontruste Klundertenaren binnengekomen.

Bron: bndestem.nl

Vissterfte? Melden!
-> Meer informatie

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.