Dode vis in singels Huizen

7111
27 mei 2009

HUIZEN - Snoek, karper en zeelt. Deze vissen dreven vorige week dood in de Huizermaat- singels. Oorzaak? Een overstort van rioolwater in het oppervlaktewater, waardoor de vissen te weinig zuurstof krijgen om te blijven leven. Het voorval is bij de politie gemeld.

De Huizer Jaap Schimmel heeft het college van burgemeester en wethouders voor het dierenleed aansprakelijk gesteld. 'Het gaat om grote tot zeer grote volwassen vissen. De meeuwen, reigers en aalscholvers ruimden de vergiftigde kleine vissoorten op, maar brachten de gifstoffen zo ook het leefmilieu in', aldus Schimmel in zijn brief.

Het bevreemdt hem dat er in Huizen nog steeds drie overstorten actief in bedrijf zijn en hij stelt in zijn brief dat het écht nodig is om aan zuurstofmeting en bewaking en metingen van de belasting van het rioolstelsel te doen in relatie tot nieuwbouwplannen in Huizen. 'Je kunt niet in de Huizer situatie ongebreideld nieuwbouw bouwen.'

Tot slot vraagt hij om een schadevergoeding van zeker enige duizenden euro's, omdat voor een nieuw pootbestand aan vissen zeker drie jaar moet worden uitgetrokken én of het college de Grontmij kan inschakelen voor een onderzoek naar genoemde overstorten en afvoerproblemen.

Een tweede overstort in een week tijd heeft in de nacht van maandag op dinsdag plaatsgevonden.

Bron: Nieuwsblad voor Huizen

-> Meer over vissterfte

-> Vissterfte? Melden!

Noot van de redactie:

Hengelsportvereniging Naarden Bussum heeft hierover al contact  gehand met de gemeente en probeert in goed overleg tot een oplossing en passende maatregelen te komen.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.