Steuren terug in Nederland

9658
10 apr 2012

In 1952 werd de laatste Atlantische steur in de Waal bij Tiel gemeld. Daarna werd deze majestueuze trekvis – voor wat betreft Nederland – als uitgestorven beschouwd.

Gelukkig wordt er door het Wereld Natuur Fonds, Stichting ARK en Sportvisserij Nederland serieus gewerkt aan de terugkeer van deze unieke soort.

Oog in oog staan met een vis die vijf meter lang kan worden en een gewicht kan bereiken van een kleine middenklasser is de ultieme kick voor zowel sportvisser als natuurliefhebber. Als het aan de drie partners die in dit project samenwerken ligt, kan dat over een aantal jaren weer in ons land. Deze organisaties hebben namelijk de handen ineen geslagen om de steur terug in het Rijnstroomgebied te krijgen.

Enorme klus

Dat is een enorme klus. Want hoe krijg je een vis terug die door overbevissing, verslechtering van de waterkwaliteit en verlies van leefgebied de nek is omgedraaid? Daarbij staat Acipenser sturio ook nog eens bekend als een vis die zich niet makkelijk voortplant. Alle reden dus om niet over één nacht ijs te gaan. Daarbij is het vooral zaak om na te gaan of Nederland nog wel geschikt is als leefgebied. Zo zijn natuurlijke overgangen tussen zoet en zout water voor de steur letterlijk van levensbelang. Door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen kan de vis in principe weer tussen zoet en zout heen en weer zwemmen en is een eerste belangrijke stap gezet in de terugkeer van deze rivierkolos.

Groen licht

De geopende sluizen verlenen de vis weer vrije doorgang tot het estuarium van het Haringvliet en de Biesbosch. Verder is de waterkwaliteit de afgelopen jaren sterk verbeterd en wordt de visserij gereguleerd en verduurzaamd. Hierdoor staat het licht voor de steur op groen en is de tijd rijp om een eerste stap te zetten. Die bestaat uit een ambitieus onderzoeksprogramma, waarbij zal worden gekeken of de Nederlandse Rijn in de huidige staat echt geschikt is als trekroute en of er voldoende opgroei- en leefgebied aanwezig is. Om hier een goed beeld van te krijgen, zal het migratiegedrag van vijftig jonge steuren uitvoerig worden onderzocht.

Hightech steur

De vijftig uit te zetten steuren zijn afkomstig van het Franse Irstea, een onderzoeksorganisatie die een langlopend kweekprogramma heeft opgezet met steuren uit de Gironde bij Bordeaux. Dankzij een succesvolle voortplanting zijn dit jaar voldoende exemplaren beschikbaar voor Europese herintroductieprojecten. Deze vissen zijn eind maart door medewerkers van Sportvisserij Nederland operatief van een zender voorzien, zodat ze na te zijn uitgezet kunnen worden gevolgd.

De prinses en de steur

Op 9 mei zal Prinses Laurentien, vergezeld van de kinderen van haar Stichting Missing Chapters drie steuren vrijlaten in de Nieuwe Maas, midden in Rotterdam. De overige 47 steuren worden op 10 mei uitgezet in de Waal bij Nijmegen. De vissen zullen de komende vier jaar worden gevolgd door middel van speciale ‘detectiekabels’ die op de bodem van de rivier liggen. Deze kabels registeren exact welke steur op welk moment waar voorbij zwemt. Hierdoor kunnen de onderzoekers een perfect beeld krijgen van het natuurlijk (trek)gedrag in de Nederlandse delta. Met beroepsvissers zijn tenslotte goede afspraken gemaakt over het ongeschonden terugzetten van deze steuren, mochten ze onverhoopt in een net terechtkomen.

Op de bres voor beschermde vissoorten

Sportvisserij Nederland is al langer druk bezig om bedreigde vissoorten zoals de steur helpen te beschermen. Onder meer in het samenwerkingsverband Living North Sea. Zo is er door Sportvisserij Nederland een brochure (pdf) gemaakt waarin sportvissers bewust worden gemaakt van het feit dat beschermde soorten als de Atlantische steur, houting, zeeforel en Atlantische zalm na de vangst direct terug moeten worden gezet. Deze brochure is ook in postervorm uitgebracht en verspreid onder hengelsportorganisaties, hengelsportwinkeliers, beroepsvissersorganisaties en op visafslagen door heel Nederland.

Het steurenproject in Nederland maakt onderdeel uit van het Europese Living North Sea project.

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.