Bezwaarschrift nettenvisserij Nieuwe Waterweg

5954
21 okt 2014

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen de drie afgegeven vergunningen voor de staand wantvisserij in het Europoortgebied en de Maasmonding. Vervolgens is begin oktober de motivatie hierachter, middels een sterk onderbouwd bezwaarschrift, ingediend aan de vergunningverlener: het Ministerie van Economische Zaken.

Het bezwaar (pdf) dat Sportvisserij Zuidwest Nederland tegen de nettenvisserij heeft ingediend, is gericht op vier pijlers:

(1) fysieke overlast voor sportvissers en beperking van de sportvisserijmogelijkheden in het belangrijkste zeevisgebied
van Nederland;
(2) strijdigheid met het eigen overheidsbeleid voor vaste vistuigen;
(3) bedreiging voor migrerende en beschermde vissoorten en
(4) bescherming van de zeebaars voor de sportvisserij.

Sportvisserij Zuidwest Nederland heeft het ministerie verzocht om de verleende vergunningen per direct in te trekken. Daarnaast zal alles in het werk worden gesteld om overlast aan de waterkant als gevolg van nettenvisserij te voorkomen. Rond het verschijnen van deze editie van Hét Visblad dient er vanuit het ministerie te worden gereageerd op dit bezwaar.

Economisch belang

Het Rotterdamse zeehavengebied vormt met 100.000 bezoekende sportvissers per jaar het belangrijkste zeevisgebied van Nederland. Daarmee is de sportvisserij de belangrijkste vorm van recreatie in het havengebied. De Nieuwe Waterweg en de verschillende diepe zoute kanalen, havens en oevers met steenstort, bieden beschutting voor tal van vissoorten. Samen met de goed bereikbare oevers maakt dit het gebied uniek voor de sportvisserij.

De commercie – in de vorm van diverse hengelsportwinkels in de regio Rijnmond, maar ook de hengelsportgroothandels – zijn voor hun omzet voor een groot deel afhankelijk van de uitstekende zeesportvisserij in het Rotterdamse zeehavengebied. Daarnaast vissen veel hengelsportverenigingen hier hun ‘zoute’ wedstrijden.

Bron: Hét Visblad

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide