Palingconsumenten gezocht

8649
06 mei 2015

Mannen tussen de veertig en de zeventig jaar die de afgelopen decennia minimaal een keer per maand paling hebben gegeten, worden opgeroepen zich te melden bij de universiteit van Wageningen.

Daar zoeken ze honderd van dit soort mannen voor onderzoek naar de effecten van vervuiling. Het gaat dan om mogelijk schadelijke stoffen, zoals dioxines, die niet van nature in vis voorkomen.

Een deel van de in Nederland in het wild gevangen paling heeft er in het verleden, en mogelijk nog steeds, voor gezorgd dat de consument in paling opgeslagen verontreinigingen binnen kreeg. Sinds april 2011 is er een vangstverbod in deze gebieden, waardoor deze paling nu niet meer op markt verkrijgbaar zou mogen zijn.

Hormoonniveaus en lever

Met de Vissersstudie wil de universiteit meer te weten komen over de eventuele gevolgen voor de gezondheid van de consumptie van paling afkomstig uit verschillende gebieden. Het gaat hierbij om de consumptie van paling vóór het vangstverbod. De onderzoekers zijn benieuwd naar de gevolgen van jarenlange consumptie van (vervuilde) paling met meer of minder dioxines op de hormoonniveaus in het lichaam en de functie van de lever.

U komt in aanmerking voor deelname wanneer u:

  • een man bent tussen de 40 en 70 jaar oud
  • minimaal 1x per maand paling heeft gegeten/ eet (in ieder geval tot voor het vangstverbod in april 2011)

Het onderzoek bestaat uit het invullen van een korte vragenlijst, en het eenmalig doneren van wat bloed.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Vissersstudie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure (pdf) voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.

Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, vul dan onze online vragenlijst in of mail het onderzoeksteam:

Myrthe van den Dungen E-mail: myrthe.vandendungen@wur.nl

Lees ook:

Gerelateerde berichten
06 mei 2015 Palingconsumenten gezocht 8648 Mannen tussen de veertig en de zeventig jaar die de afgelopen decennia minimaal een keer per maand paling hebben gegeten, worden opgeroepen zich te melden bij de universiteit van Wageningen. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 10967 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij. 29 okt 2013 Dioxines in aal anno 2013 8183 Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijkstra heeft onlangs de Tweede Kamer geïnformeerd over recent onderzoek naar de verontreinigingen van aal met dioxines en PCB’s in de Nederlandse binnenwateren. Hierbij is niet alleen gekeken naar de gesloten gebieden, maar is ook aal van een aantal andere locaties onderzocht. 04 apr 2013 Vangstverbod wolhandkrab uit vervuilde wateren blijft in stand 8076 Het vangstverbod voor de wolhandkrab uit vervuilde wateren blijft gelden. Het kabinet stelt het belang van de volksgezondheid voorop. Het vangstverbod van wolhandkrab zorgt ervoor dat wolhandkrab uit vervuilde wateren in Nederland niet op de markt komt en geen onaanvaardbaar risico vormt voor de consument. 13 dec 2011 Paling riviergebied sterk vervuild 9868 Van de paling uit het rivierengebied bevat minimaal 96,5% een te hoog dioxinegehalte. Dit blijkt uit onderzoek naar het percentage schone aal in de vangst in de met dioxine verontreinigde gebieden dat staatssecretaris Bleker (EL&I) door IMARES/RIKILT heeft laten uitvoeren. 03 nov 2011 Slechts 1 tot 3,5% paling 'schoon' 8646 Staatssecretaris Bleker van het Ministerie van EL&I heeft de Tweede Kamer geinformeerd over de uitkomsten van het onderzoek naar het percentage schone aal in de vangst in de met dioxine verontreinigde gebieden. 04 apr 2011 Vangstverbod paling en wolhandkrab vanaf 1 april van kracht 12079 Vanaf 1 april 2011 geldt in een aantal gebieden in Nederland een vangstverbod voor paling en wolhandkrab. 27 sep 2010 Zembla gemist? Dioxinepaling zeer ongezond (video) 11915 Paling is lekker en vis eten is gezond, zo wordt gezegd. Maar is de paling wel zo gezond? In ZEMBLA een onderzoek naar de kwaliteit van de Nederlandse rivierpaling. Belangrijke onderzoeksinstituten die de overheid adviseren waarschuwen voor het dioxinegehalte van die paling.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.