Mannen tussen de veertig en de zeventig jaar die de afgelopen decennia minimaal een keer per maand paling hebben gegeten, worden opgeroepen zich te melden bij de universiteit van Wageningen.
Daar zoeken ze honderd van dit soort mannen voor onderzoek naar de effecten van vervuiling. Het gaat dan om mogelijk schadelijke stoffen, zoals dioxines, die niet van nature in vis voorkomen.
Een deel van de in Nederland in het wild gevangen paling heeft er in het verleden, en mogelijk nog steeds, voor gezorgd dat de consument in paling opgeslagen verontreinigingen binnen kreeg. Sinds april 2011 is er een vangstverbod in deze gebieden, waardoor deze paling nu niet meer op markt verkrijgbaar zou mogen zijn.
Hormoonniveaus en lever
Met de Vissersstudie wil de universiteit meer te weten komen over de eventuele gevolgen voor de gezondheid van de consumptie van paling afkomstig uit verschillende gebieden. Het gaat hierbij om de consumptie van paling vóór het vangstverbod. De onderzoekers zijn benieuwd naar de gevolgen van jarenlange consumptie van (vervuilde) paling met meer of minder dioxines op de hormoonniveaus in het lichaam en de functie van de lever.
U komt in aanmerking voor deelname wanneer u:
- een man bent tussen de 40 en 70 jaar oud
- minimaal 1x per maand paling heeft gegeten/ eet (in ieder geval tot voor het vangstverbod in april 2011)
Het onderzoek bestaat uit het invullen van een korte vragenlijst, en het eenmalig doneren van wat bloed.
Interesse?
Bent u geïnteresseerd in deelname aan de Vissersstudie en wilt u er meer over weten? Lees dan de informatiebrochure (pdf) voor een uitgebreide omschrijving van het onderzoek.
Wilt u zich aanmelden of hebt u vragen, vul dan onze online vragenlijst in of mail het onderzoeksteam:
Myrthe van den Dungen E-mail: myrthe.vandendungen@wur.nl
Lees ook: