Motie hengelverbod haalt het ook niet in Rotterdam

6817
29 mei 2015

Gisteren is door de gemeenteraad van Rotterdam met ruime meerderheid tegen de motie van de PvdD en Groenlinks voor een hengelverbod gestemd. De SP gaf wel steun aan deze motie. Alle andere partijen -waaronder Leefbaar Rotterdam, PvdA, D66, VVD, CDA, Nida en de Christenunie-SGP- gaat een verbod op de hengelsport te ver.

Ook wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam ontraadde de partijen om met de motie in te stemmen. “Deze motie is slecht voor de visstand en zal veel controle en handhaving van de gemeente vragen”, aldus Eerdmans. Hiermee doelt de wethouder op de zorg die de sportvisserijorganisaties besteden aan de visstand en de vele controleurs en BOA’s die namens hengelsportorganisaties handhaven. In zijn dierenwelzijnsnota die gisteren is vastgesteld, staat ook omschreven dat de hengelsportvereniging haar verantwoordelijkheid neemt op het gebied van voorlichting aan de jeugd over de hengelsport.

Totaal geen draagvlak

Sportvissers in Rotterdam kunnen dus opgelucht ademhalen. Sportvisserij Nederland heeft samen met HSV Groot Rotterdam in aanloop naar de raadsvergadering de vinger aan de pols gehouden. Voorafgaand aan het vaststellen van de dierenwelzijnsnota is nog contact opgenomen met de fracties van de politieke partijen binnen de gemeente. Hiermee is na Amsterdam, Utrecht, Groningen en vele andere steden nu ook in Rotterdam gebleken dat er totaal geen draagvlak is in Nederland om het sportvissen aan banden te leggen.


Gerelateerde berichten
20 mrt 2015 Utrecht kiest tegen visverbod 9258 De gemeenteraad van Utrecht stemde donderdagavond over het toekomstige Dierenwelzijnsbeleid in Utrecht. Daarbij zijn twee moties van de lokale fracties van Partij voor de Dieren en Groen Links die tegen de hengelsport in Utrecht waren gericht door alle andere partijen weggestemd. Hiermee kiest de gemeente vóór de sportvisserij. 14 jan 2015 College B&W ontraadt hengelverbod Amsterdam 9109 Vandaag is in de gemeente Amsterdam tijdens een voorbereidende Raadscommissie gediscussieerd over het voorgestelde visverbod door de Partij van de Dieren. Tijdens de vergadering bleek dat de overgrote meerderheid van de politieke partijen het voorstel van de PvdD niet steunt. 31 dec 2014 Vissenleed ontleed 14779 "Pleidooi voor hengelverbod leunt op foutieve argumenten". De Amsterdamse gemeentepolitiek discussieert over pijn en lijden bij vissen. Aanleiding is een voorstel van de Partij voor de Dieren voor een gemeentelijk hengelverbod. 29 apr 2014 Geen verbod op sportvissen in Amsterdam 10379 In hoofdstedelijke hengelsportkringen ontstond grote onrust nadat de Partij voor de Dieren fractie in Amsterdam de beoogde coalitiepartijen VVD, D66 en GroenLinks vroeg om het sportvissen te verbieden. Mede door snelle interventie van Sportvisserij Nederland hebben de fracties van D66 en VVD in Amsterdam aangegeven geen heil te zien in een verbod op de sportvisserij. 13 dec 2013 Sportvissers blijven welkom in Rotterdamse haven 9907 Het voornemen om sportvissen in het Maasvlakte- en Europoortgebied te verbieden, is ingetrokken door het Havenbedrijf Rotterdam. Hierdoor blijft dit unieke gebied ook voor de sportvisserij met recht ‘een wereldhaven’. 27 nov 2012 SNB voorkomt dregverbod Rotterdam 7862 Recent is in de vergunning-voorwaarden van de Hengelsportvereniging Groot Rotterdam een aanpassing gerealiseerd die mede dankzij bemoeienis van de Snoekstudiegroep Nederland België, SNB, tot stand is gekomen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.