De laatste dagen ontvangen we op de redactie verschillende meldingen van (dreigende) vissterfte. De dreiging ontstaat door beperkte waterafvoer, waardoor sommige wateren 'stil' komen te staan. Dat kan leiden tot een gebrek aan zuurstof.
Lees bijvoorbeeld onderstaand bericht over Oldenzaal op RTV Oost:
De brandweer van Oldenzaal is vanmiddag te hulp geroepen om een massale vissterfte in Oldenzaal te voorkomen.
Vissers constateerden dat in de Stakenbeek en een aantal vijvers dode vissen lagen en dat er aan wateroppervlakte nog veel meer vissen rondzwommen die letterlijk naar lucht hapten. De hengelsportvereniging meldde dat bij de brandweer die vervolgens het waterschap inlichtte.
Het waterschap heeft metingen gedaan en geconstateerd dat er weinig tot geen zuurstof in het water aanwezig is. Een loonwerker is gevraagd om zuurstofrijk water in de beken te pompen. Die is daar de rest van de middag mee aan de slag gegaan. Het waterschap weet nog niet of de tijdelijke maatregel voldoende is om de vis te redden.
Oorzaak is tekort aan neerslag
De oorzaak van de ademnood onder de vissen is het gevolg van droogte, aldus een waterschapsmedewerker. Er is in de afgelopen tijd te weinig regen gevallen, waardoor de waterafvoer en stroming in de beek afneemt en het water uiteindelijk stil komt te staan. Dat leidt tot een gebrek aan zuurstof.
Noot van de redactie: wat te doen bij (dreigende) vissterfte?
- Informeer de waterbeheerder.
Na een vissterfte dient de waterbeheerder altijd te worden geïnformeerd. In stedelijk gebied is dit meestal de gemeente, buiten het stedelijk gebied meestal een waterschap. De waterbeheerder is verantwoordelijk voor de afvoer van de dode vissen, waarbij de hulp kan worden gevraagd van vrijwilligers van de vereniging of een beroepsvisser. De vissen worden bij voorkeur naar een destructiebedrijf afgevoerd.
- Neem bij vissterfte altijd contact op met je federatie.
-> Lees meer over vissterfte