Paling voor het eerst gevolgd tot aan paaiplaats Sargassozee (video)

14787
29 okt 2015

Voor het eerst is gelukt om een gezenderde paling te volgen op zijn lange trek. Voor het eerst is een paling gevolgd tijdens zijn lange trek van de kust tot aan de paaiplaatsen in Sargassozee. Canadese zeebiologen meldden hun prestatie dinsdag in Nature Communications.

Alen of palingen leven als jongvolwassen vis in rivieren. Als ze klaar zijn om te paaien, trekken ze naar zee. Europese palingen (en die van de oostkust van Noord-Amerika) trekken naar de Sargassozee, een gebied in de Atlantische Oceaan ten oosten van de Caraïben.

Biologen twijfelen er niet aan dat palingen naar de Sargassozee trekken, omdat daar de kleinste palinglarven voorkomen. Dat is in het begin van de twintigste eeuw al gemeten.

-> Lees het hele artikel op NRC.nl

-> Lees hier het rapport van de Canadese onderzoekers op Nature Communications (En)

In onderstaande video zie je hoe een gezenderde paling wordt losgelaten bij Nova Scotia (Canada)

Gerelateerde berichten
18 jun 2015 Vis moet zwemmen 6143 550 wetenschappers buigen zich in Groningen over het redden van uitstervende vissoorten! Normaliter zijn de Verenigde Staten de thuisbasis voor de Word Fish Passage conferenties, maar de editie 2015 is naar Nederland gehaald en vindt plaats in de stad Groningen. Meer dan 500 vismigratie-specialisten uit de hele wereld buigen zich van 22 tot 24 juni in Cultuurcentrum De Oosterpoort over alles wat met vis en vismigratie te maken heeft en delen de nieuwste ontwikkelingen en technieken. Veel aandacht gaat uit naar de paling en steur die met uitsterven worden bedreigd. Het aanbod van jonge paling langs de kust is de laatste twee jaar extreem laag, met het afgelopen voorjaar als dieptepunt. Ook de lage visstand Waddenzee en het IJsselmeer zijn al jaren een doorn in het oog van vissers en natuurorganisaties. Verbetering van zwemroutes wordt gezien als een van de oplossingen. 29 jan 2015 Groningse schieraal zwemt naar de Westerschelde 6657 Een aal (of paling) uit Delfzijl is op zijn reis naar de Sargassozee waargenomen in de monding van de Westerschelde. De betreffende schieraal is op 22 oktober 2014 door IMARES Wageningen UR in samenwerking met Hogeschool Van Hall Larenstein (VHL) van een zender voorzien om de vispassages in Delfzijl te valideren. 21 jan 2013 Toestand aal blijft zeer kritiek 8701 Aalbiologen onder de paraplu van de ICES – een internationale, wetenschappelijke raad voor onderzoek en advies – blijven zeer bezorgd over de toestand van de aal. Het aalbestand bevindt zich namelijk op een historisch dieptepunt. Vergaande maatregelen zijn daarom noodzakelijk voor de instandhouding van de soort. 16 dec 2010 Aal: meerdere paaiplaatsen in Sargasso Zee? 5426 Gehoorsteentjes van vissen (otolieten) verschaffen onderzoekers steeds meer informatie over biologische eigenschappen, zoals groei en migratie van vissen in allerlei levensstadia. In de gehoorsteentjes slaan vissen sporenelementen op, zoals natuurlijk radioactieve stoffen, die met behulp van moderne apparatuur en technieken kunnen worden opgespoord. Net als in bomen worden in de otolieten ringen gevormd.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.