Illegale schietfuiken aangetroffen op het Ketelmeer

9040
03 nov 2015

Dronten - Inspecteurs van de Omgevingsdienst OFGV, Sportvisserij Nederland, en de NVWA hebben zondag vijf illegale schietfuiken aangetroffen in het Ketelmeer. In deze fuiken zaten meer dan 100 palingen en circa 60 wolhandkrabben.

Foto's: OFGV

Omdat de paling volgens de Flora- en Faunawet een beschermde diersoort is, is het zonder vergunning niet toegestaan deze te vangen of in bezit te hebben.

Verbod op aalvisserij

Tussen 1 september en 1 december geldt jaarlijks een verbod op aalvisserij. Het is verboden te vissen op paling (oftewel aal) of om vistuig voorhanden te hebben waarmee paling gevangen kan worden. Op die manier krijgt volwassen paling de gelegenheid om naar zee te trekken en zich voort te planten.

Dioxinegebied

Het Ketelmeer is aangewezen als dioxinegebied. Dit wil zeggen dat het water hoge concentraties dioxines en Pcb’s bevat. Het eten van paling en wolhandkrab uit dit water kan ernstig gevaar opleveren voor de volksgezondheid. Het is dan ook wenselijk dat wordt voorkomen dat paling uit het Ketelmeer in de handel wordt gebracht. Uit onderzoek blijkt dat 87 procent van de paling uit dit water niet voldoet aan de voedselveiligheidsnorm. Het is dan ook voor de beroepsvisserij niet meer toegestaan om paling te vangen op het Ketelmeer.

Onderzoek naar eigenaar

Door de OFGV wordt nader onderzocht wie de eigenaar is van de schietfuiken. De gevangen paling, de wolhandkrab en de verboden vistuigen zijn in beslag genomen. De gevangen paling en wolhandkrab zijn weer terug gezet in het Ketelmeer.

Bron: FlevoPost

Gerelateerde berichten
29 okt 2015 Opnieuw illegale netten op het Markermeer aangetroffen 7214 Tijdens een gezamenlijke visserijcontrole hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie, Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV), Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) en Waddenunit woensdag 28 oktober opnieuw honderden meters aan illegale staande netten aangetroffen op het Markermeer. 20 okt 2015 NVWA en politie treffen ruim 2 kilometer aan illegale netten aan 8129 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de waterpolitie hebben afgelopen week 2.200 meter aan illegale staande netten in beslag genomen op het Markermeer. De eigenaar is bekend. Visserijinspecteurs zullen deze beroepsvisser binnenkort horen en proces-verbaal tegen hem opmaken. Het is de 3e keer in 3 weken tijd dat de NVWA honderden meters illegale netten aantreft in het Markermeer. 08 okt 2015 Fuiken in beslag genomen bij visserijwetcontrole 8514 Midlum Franekeradeel - Bij een controle bij het water aan de Blynsewei heeft de politie afgelopen maandag tien fuiken in beslag genomen. Tijdens een actie vorige week werden ook al 47 fuiken in beslag genomen. 25 sep 2015 NVWA neemt honderden meters illegale netten in beslag 8381 Visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben woensdag 23 september illegale visnetten met een totale lengte van 800 meter aangetroffen in het Markermeer. De staandwantnetten waren niet voorzien van verplichte merktekens die aangeven wie de eigenaar is. 06 aug 2015 NVWA neemt illegale fuiken in beslag 6096 De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag 5 en donderdag 6 augustus in totaal zestien illegale fuiken aangetroffen. Dat gebeurde in het Markermeer en in het water van het Wormer- en Jisperveld. Alle fuiken zijn in beslag genomen. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 10727 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.