HSV Service

Rijkswaterstaat bezoekt sportvissers aan de Waal

18390
06 aug 2008

In het kader van de aanstaande kribverlaging bezochten medewerkers van Rijkswaterstaat/Ruimte voor de Rivier, op uitnodiging van Sportvisserij Nederland, enkele kribben langs de Waal bij Dodewaard. Zij lieten zich voorlichten over het belang van de kribben voor de hengelsport.

Op de kribben gaven enkele sportvissers een demonstratie van de verschillende vormen van sportvisserij die vanaf kribben worden beoefend. Er is Sportvisserij Nederland namelijk alles aan gelegen zoveel mogelijk kribben te behouden voor de hengelsport.

De medewerkers van Rijkswaterstaat wilden graag zelf ervaren waar de sportvissers mee te maken krijgen. Deze instantie is namelijk bezig met een groot project om alle kribben in de Waal tussen de Pannerdensche Kop en Gorinchem met ongeveer één tot twee meter te verlagen. Doel van het project Kribverlaging is de rivier veiliger te maken tegen overstromingen en het is onderdeel van het programma Ruimte voor de Rivier.

265 DAGEN ONDER WATER

Door de kribverlaging zullen de kribben vaker overstromen. Nu staan de kribben ongeveer 265 dagen per jaar droog. Na de ingreep nog maar zo’n 100 dagen en die vallen vooral in de zomermaanden als het laag water is. Voor de sportvissers betekent dit een grote achteruitgang in vismogelijkheden.

De laatste jaren zijn de mogelijkheden langs de Waal aanzienlijk afgenomen, maar door deze ingreep worden deze nog verder beperkt. Vandaar dat Sportvisserij Nederland met Rijkswaterstaat om de tafel zit om te onderhandelen over behoud van zoveel mogelijk kribben en een verbetering van de visserijmogelijkheden.

ALTERNATIEVEN

Ideeën vanuit de sportvisserij zijn onder andere om enkele voor sportvissers belangrijke kribben niet te verlagen, de kribben goed af te werken, zodat ze goed begaanbaar blijven en de kop van de krib iets te verhogen, zodat de sportvissers minder last hebben van scheepvaartgolven.

Rond de kribben zwemt veel vis en dat is natuurlijk aantrekkelijk voor de sportvisser. Bijzondere vissen, die alleen in schoon en stromend water voorkomen kunnen vanaf de kribben worden gevangen. De barbeel is bijvoorbeeld een erg geliefde sportvis. Maar ook de snoekbaars, roofblei, winde, brasem en andere ‘witvis’ kan goed vanaf de krib worden gevangen.
Bovendien is de krib vaak de enige mogelijkheid om gericht op een vissoort in de Waal te vissen. De vier sportvissers die de demonstratie gaven, hebben een duidelijke toelichting gegeven op wat er allemaal komt kijken bij het vissen vanaf een krib.

GEEN TOEZEGGINGEN

Rijkswaterstaat kan nog geen toezegging doen over voorzieningen voor sportvissers, eind van het jaar is er meer duidelijk. Wel staat vast dat er veel kribben minder interessant worden voor de sportvissers.

Wat vind jij?

Wil jij Rijkswaterstaat ook graag laten weten hoe belangrijk de kribben in de Waal zijn voor de hengelsport? Klik hier.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.