Vis & water

Delfland wint innovatieprijs met Krooswiel

10535
15 jan 2009

Bron: hhdelfland.nl. DELFT - Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de InfraTech Innovatieprijs 2009, thema water, gewonnen met het Krooswiel. Het Krooswiel is een klein drijvend gemaaltje dat kroos verwijdert met een schoepenrad.

Het verwijderen van kroos is normaal gesproken bewerkelijk en kostbaar, dit krooswiel werkt geleidelijk en volledig op zonne-energie. Delfland heeft deze vinding ontwikkeld in samenwerking met Bom Aqua BV.

Vooral in stedelijk gebied geeft kroos op de sloot overlast. Het zorgt ervoor dat er geen zuurstof in het water komt, waardoor vissterfte en stank ontstaat.

Op dit moment wordt het Krooswiel nog volop doorontwikkeld. Het project heeft ook de aandacht van de Animal Sciences Groep van de Wageningen Universiteit . Hier loopt een project om eendekroos te verwerken tot veevoer. Omdat nu een goedkope, milieuvriendelijke manier is gevonden om kroos te verzamelen, worden de mogelijkheden voor samenwerking verkend.

Delfland neemt, van 13 tot en met 16 januari 2009, deel aan de InfraTech Beurs in Ahoy Rotterdam. Op deze beurs zijn vele ontwikkelingen op het gebied van grond-, weg-, en waterbouw te vinden. In de stand van Delfland worden nog meer innovaties getoond, zoals GeoBeads en de Vlotterkering. GeoBeads is een 'kralenketting' met gevoelige sensoren die, eenmaal ingebracht in een dijklichaam, gegevens registreren over een dijk. De Vlotterkering is een tijdelijke waterkering, die in geval van nood snel kan worden ingezet.

Bron: hhdelfland.nl.

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.