Vis & water

Vrij spel voor visstropers

10258
09 jul 2009

Bron: bndestem.nl. DEN HAAG - Opsporingsdiensten staan machteloos in de strijd tegen professionele visstroperij

Paling, snoekbaars en kreeft worden op grote schaal illegaal gevangen, terwijl de pakkans nihil is. Restaurants kunnen de gestroopte vis probleemloos inkopen via de achterdeur.

De belangenclub van beroeps- vissers en Sportvisserij Nederland roepen de overheid op meer maatregelen te nemen. Beroepsvissers zeggen forse schade te lijden door stropers die netten vernielen en veel vis stelen. "Met meldingen van sportvissers wordt vaak niks gedaan", zegt een woordvoerder van Sportvisserij Nederland.

De visserijorganisaties verwijten het ministerie van LNV te talmen met wettelijke maatregelen om stroperij als een economisch delict aan te merken. Pas dan kunnen celstraffen worden opgelegd. Stroperij geldt nu als een overtreding. Volgens het ministerie duurt het nog zeker één tot twee jaar voordat de Visserijwet is gewijzigd.

Ruwe schattingen gaan ervan uit dat jaarlijks tonnen vis illegaal uit de binnenwateren worden gevist, met name in Friesland, Zeeland en het IJsselmeer. Volgens de visserijorganisaties is de capaciteit van de opsporingsteams veel te gering om het stropers lastig te maken. Het Korps landelijke politiediensten overweegt juist uit de stroperijteams te stappen, waarin wordt samengewerkt met de Algemene Inspectie Dienst en de regiopolitie.

Veel restaurants in Nederland zijn gewilde afnemers van gestroopte vis. Ook wordt veel snoekbaars en paling uitgevoerd naar het buitenland. Koninklijk Horeca Nederland zegt evenwel niets te weten van deze praktijken.

Bron: bndestem.nl.

-> Meer over visstroperij

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.