Vis & water

VISsengids app vernieuwd en aangevuld met nieuwe soorten

893
04 jun 2024

De gratis VISsengids app is in een geheel nieuw jasje gestoken en aangevuld met twee nieuwe soorten. Deze app biedt een compleet overzicht van alle Nederlandse zoetwater- en zeevissen (in totaal zo’n 180 vissoorten). Daarvan herkent de unieke, ingebouwde VISsenscanner er automatisch bijna 150 van.

De twee nieuwe soorten die zijn toegevoegd in de gemoderniseerde VISsengids app zijn allebei exotische grondels. De Shimofurigrondel is voor het eerst in 2022 waargenomen in Nederland en lijkt een blijvertje te zijn. Daarom is deze soort vanaf nu ook opgenomen in de VISsengids. De andere nieuwe binnenkomer betreft de naakthalsgrondel.

Die verscheen pas in 2023 in ons land, maar heeft zich inmiddels al behoorlijk in het Nederlandse binnenwater verspreid zodat deze ook een plaats in de VISsengids verdient. Deze soorten worden bij gebrek aan voldoende geschikt beeldmateriaal nog niet herkend door de VISsenscanner module in de app.

VISsenscanner

Van bijna 150 andere vissoorten zijn wel voldoende foto’s ingevoerd. Die herkent je smartphone dankzij de unieke VISsenscanner-functie in de app direct, zodat je meteen weet welke vissoort je hebt gevangen. Klik op de camera knop in de app of maak een foto die je invoert.

Het algoritme vertelt je met behulp van de automatische beeldherkenning binnen een paar tellen welke soort het betreft. In de VISsengids vind je over elke soort informatie over de herkenning, leefwijze, records en nog veel meer. De VISsenscanner functie is een samenwerking van Sportvisserij Nederland, Naturalis Biodiversity Center en Observation.org.

VISsengids downloaden

Download of update de VISsengids app zodat je lijst van vissoorten weer compleet en up-to-date is. Dat kan in de App Store (iPhone en iPad) of Google Play Store (Android) door te zoeken op ‘Vissengids’ en de gratis App te installeren. Daarna kun je direct alle Nederlandse vissoorten bekijken en vaststellen!

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.