Dijksma zoekt geld voor IJsselmeervissers

4504
16 jun 2015

De IJsselmeervissers, die hun visserij drastisch hebben moeten beperken, worden daar dit jaar grotendeels voor gecompenseerd.

Staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) heeft woensdag tijdens een Kamerdebat over de visserij beloofd op zoek te gaan naar het geld dat ze daarvoor nodig heeft. „Als teken van vertrouwen in de richting van de vissers, dat wij doen wat we hadden afgesproken.”

Tegelijkertijd rekent zij erop dat de IJsselmeervissers de overeengekomen visserijbeperkingen zullen naleven en voor de komende jaren niet bij haar aankloppen om geld. Dijksma stelde dat ze de vissers niet kan blijven compenseren. „Dan komen we in een staatssteunachtige regeling terecht en krijgen we problemen.” De overheid kiest daarom niet voor een warme sanering van de sector door vergunningen uit te kopen.

De bewindsvrouw zegde verder toe te helpen zoeken naar geld voor het transitiefonds. Dat fonds is bedoeld om vissers om te scholen of de kans te geven hun bedrijf uit te breiden met een neventak. Dijksma zal de komende jaren echter zelf geen geld in dat fonds storten.

SGP-Kamerlid Dijkgraaf reageerde tevreden op de toezeggingen voor dit jaar. „Maar voor de komende jaren knokken we nog door.”

-> Lees het hele bericht op Refdag.nl

Gerelateerde berichten
13 mei 2015 Maatregelen IJsselmeer ontoereikend 5355 De door het Ministerie van Economische zaken voorgestelde herstelmaatregelen voor verbetering van de visstand in het IJsselmeer zijn ontoereikend en niet effectief genoeg. Dat schrijven Sportvisserij Nederland, Stichting Het Blauwe Hart en Vogelbescherming Nederland in een gezamenlijke brief aan staatssecretaris Dijksma. 18 mrt 2015 Visser in Markermeer wederom de fout in met illegale netten 6615 LELYSTAD - Een beroepsvisser is opnieuw de fout ingegaan met het uitzetten van illegale netten in het Markermeer. 16 jan 2015 Ruim 100 illegale fuiken aangetroffen op IJsselmeer 12564 Visserij-inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de waterpolitie Lelystad, Waddenunit en de Friese Uitvoeringsdienst Milieu en Omgeving (FUMO) hebben tijdens een gezamenlijke actie 110 illegale grote fuiken aangetroffen op het IJsselmeer. Tegen vier visserijbedrijven wordt proces verbaal opgemaakt. 02 dec 2014 Visverbod dioxinegebieden uitgebreid 10581 Vandaag verstuurde Staatssecretaris Dijksma (EZ) aan de Tweede Kamer een brief over een uitbreiding van de lijst met gesloten wateren voor aal- en wolhandkrabvisserij. 12 nov 2014 Sportvisserij betaalt 1 euro teveel voor IJsselmeer 8134 Sportvisserij Nederland heeft onlangs het symbolische bedrag van één euro overgemaakt voor het vissen in het IJsselmeer. “Dat is gezien de bedroevend slechte visstand op dit water eigenlijk nog één euro te veel voor de machtiging om hier met twee hengels te mogen vissen”, zegt Joop Bongers, directeur van Sportvisserij Nederland. 06 jun 2014 Politiek eist verdergaande maatregelen visserij IJsselmeer 8947 Het voorstel van Staatssecretaris Sharon Dijksma om de beroepsmatige visserij op schubvis op het IJsselmeer terug te brengen tot 40% is gisteren, mede dankzij lobbywerk van Sportvisserij Nederland, in de Tweede Kamer unaniem van tafel geveegd. Daarop stelde zij voor het komende jaar een reductie van 85% voor. Ook zal vanaf de winter 2014/2015 de zegen- en electrovisserij in de havens verboden worden. 04 jun 2014 IJsselmeerplan Dijksma: alleen maar verliezers! 9413 Sportvisserij Nederland heeft vol ongeloof en ongelofelijk teleurgesteld kennisgenomen van de brief van staatssecretaris Dijksma (PvdA) over het IJsselmeer aan de Tweede Kamer. De wederom 'last minute' brief van de staatssecretaris is ongehoord en onbegrijpelijk en is volstrekt niet serieus te nemen.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.