Sportvisserij Nederland neemt deel aan de begeleidingsgroep Herintroductie van de Elft (Alosa alosa). In dit kader wordt gezocht naar methoden om informatie over de migratie van de elften te verkrijgen.
Het is bijzonder lastig om van de jonge
elften een beeld te krijgen waar en wanneer ze zich ophouden en wanneer ze in de herfst naar zee trekken. In het kader van de jaarlijkse monitoring MWTL kunnen jonge elften gevangen worden in fuiken. Een andere mogelijkheid zou zijn om juveniele elften te zoeken op de zeven van koelwaterinlaatpunten.
Bij de energiecentrale Nijmegen van GDF SUEZ Energie Nederland zit een inlaatpunt vlak bij de Waal. Met de beheerder zijn afspraken gemaakt over het monitoren van de koelzeven gedurende zes weken en dat drie maal per week. De uitvoering wordt gedaan door een vrijwilliger van de
Hengelsportfederatie Midden Nederland.
De verwachtingen op de vangst van een elft waren afgelopen maandag niet erg hoog. De inlaat van koelwater is immers maar een fractie van de rivierafvoer. Echter bij het doorzoeken van de tweede bak werd er een visje gevonden dat voldeed aan de beschrijving. Hiermee is de eerste jonge elft in Nederland gevangen! We hopen natuurlijk op meer elften.
De elften worden in Duitsland onderzocht op een kleurmerk. Als een vis een kleurmerk heeft dan is met zekerheid te zeggen dat de vis afkomstig is van het uitzetprogramma. Mocht het kleurmerk niet zichtbaar zijn dan is de vis waarschijnlijk afkomstig van natuurlijke paai. Door het grote aantal optrekkende volwassen terugkeerders in 2014 en 2015 is dit inmiddels ook een mogelijkheid.