Nieuw: "Visatlas van de Noordwest-Europese zeeën"

3732
03 dec 2015

Het eerste volledige wetenschappelijke overzicht van de verspreiding van vrijwel alle vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. Dat biedt de Visatlas die onderzoekers van IMARES Wageningen UR en het Engelse Cefas samenstelden.

Dit bijzondere naslagwerk van bijna 600 pagina’s beschrijft ruim 200 vissoorten in de Noordwest-Europese zeeën. De “Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea” laat de diversiteit van de visfauna zien en beschrijft onder meer hoe de verschillende vissoorten zich verspreiden en wat de trends zijn in voorkomen.

Deze informatie is van groot belang voor een zorgvuldig beheer van de zee, waaronder de uitvoering van de Europese Kaderrichtlijn Mariene Strategie en het Europese Gemeenschappelijke Visserijbeleid.

Niet eerder werden data bij elkaar gebracht en overzichtelijk gepresenteerd over zoveel vissoorten, zo’n groot gebied en zoveel jaren omvattend, als in de Fish Atlas of the Celtic Sea, North Sea and Baltic Sea. Het naslagwerk is in eerste instantie bedoeld voor marien ecologen, maar is ook zeker interessant voor andere professionals betrokken bij het beheer en beleid van de zee én de geïnteresseerde amateur met liefde voor de zee en voor vis.

Surveys visstand


De gegevens in de atlas zijn de afgelopen veertig jaar verzameld door een vloot onderzoeksschepen uit verschillende landen tijdens jaarlijkse visstandsurveys. Die surveys helpen om te bepalen hoeveel vis er in zee zit voor het vaststellen van de jaarlijkse visquota. In totaal is maar liefst 72 duizend keer het net uitgegooid in de Noordzee, de Oostzee en de Keltische Zee.

Bekende en minder bekende vissoorten


De Visatlas toont de verspreiding en trends in kaarten en grafieken. Behalve bekende soorten zoals schol, tong, haring en kabeljauw, komen ook bijzondere diepzeehaaien, vleten, exotische uitziende pitvissen, zeenaalden, prehistorische zeeprikken en nog heel veel andere vissoorten aan bod.

Aan deze Visatlas is gedurende zes jaar gewerkt door onderzoekers van IMARES Wageningen UR en Cefas: Henk Heessen, Niels Daan en Jim Ellis. Het boek is het levenswerk van Heessen en Daan; beiden zijn inmiddels met pensioen. Verder leverden wetenschappers van andere onderzoeksorganisaties uit diverse landen een bijdrage, evenals een aantal (onderwater)fotografen.


Lees ook:

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.