Bliek: brasem of kolblei? (bijvangst)

5208
15 dec 2021

Vraag de gemiddelde witvisser waar hij op vist, en hij zal niet snel met kolblei antwoorden – eerder met brasem en voorn. Niettemin wordt de zeer algemeen voorkomende kolblei met grote regelmaat gevangen en dat maakt hem tot een typische bijvangst. Daarbij worden ze vaak verward met jonge brasem.

(Foto: Jelger Herder. Door zijn geringe grootte zijn er weinig sportvissers die gericht op kolblei vissen.)

Toegegeven: jonge exemplaren van de brasem (Abramis brama) en kolblei (Blicca bjoerkna) vertonen inderdaad veel gelijkenissen. Daarom worden ze in sportvisjargon vaak op dezelfde hoop met de verzamelnaam ‘bliek’ gegooid – afgeleid van de Latijnse
naam van de kolblei.

Maar bliek is geen soort: brasem en kolblei zijn dat wél. De verwarring ontstaat vooral omdat kolblei net als brasem een hoge rug en afgeplatte zijden heeft en ze qua bouw dus haast identiek zijn. Bovendien is de flank bij zowel kolblei als jonge brasem zilverkleurig. De wat grotere brasems zijn meer bronskleurig, waarmee het onderscheid duidelijker wordt. Maar hoe  oud je een kolblei en kleine brasem dan tóch uit elkaar?

Rode gloed

 
Een van de duidelijkste verschillen zit hem in de borst- en buikvinnen: die van de kolblei bevatten een rood-oranje gloed, terwijl ze bij  e
brasem donkergrijs zijn. Ook de diameter van het oog is verschillend. Deze is bij de kolblei groter dan de afstand tussen het oog en de snuit. Bij de brasem is deze juist kleiner.

Voor écht ‘hard’ onderscheid tussen kolblei en brasem, moeten de schubben worden bekeken en geteld. Zo zijn die van de kolblei verhoudingsgewijs iets groter dan die van de brasem. Dit verschil valt echter met name op als je beide exemplaren naast elkaar houdt. Daarom biedt schubben tellen meer uitsluitsel. Zo heeft de kolblei 7 tot 9 schubben tussen  de zijlijn en de rugvin; bij de brasem zijn dit er 11 tot 13.

Overigens is de VISsenscanner nog de meest handige tool wanneer je twijfelt tussen kolblei en brasem.
 

Meer verschillen

 
Verder hebben brasems een ver uitstulpbare, ‘onderstandige’ bek waarmee ze dieper in de bodem zittende insectenlarven kunnen  bemachtigen. Ook kunnen brasems efficiënter plankton uit het water filteren. De kolblei heeft een eindstandige tot licht onderstandige
bek. Waar de twee soorten samen voorkomen, is de kolblei mede hierom doorgaans sterk in de minderheid. Tot slot worden kolbleien ook niet zo groot als brasems. Voor je idee: het BNRZ-record kolblei staat op 46 cm – dat van de brasem op 77 cm.

Bron: Hét VISblad - januari 2022
Gerelateerde berichten
17 okt 2021 Bijvangst: Blauwneus 1646 Het belangrijkste kenmerk van de blauwneus zit al in de naam. In combinatie met een onderstandige bek en lange anaalvin is deze exoot duidelijk van andere vissoorten te onderscheiden. Nu er steeds meer blauwneuzen voorkomen in Nederland, groeit ook de kans om er eentje aan de haak te slaan. 18 aug 2021 Bijvangst: Vis met een vlekje 1583 De fint (Alosa fallax) behoort tot de familie van de haringachtigen (Clupeidae), die wereldwijd met ongeveer 200 soorten voorkomen. Deze vissoort herken je aan de sterk gevorkte staart, slanke lichaamsbouw en grote uitstulpbare bek. Kenmerkend is de zwarte schoudervlek, die wordt gevolgd door één tot acht stippen op de flank. 23 jul 2021 Bijvangst: Verhaal met een staartje 2283 Van de ongeveer zeventig soorten pijlstaatroggen die wereldwijd bekend zijn, komt in onze wateren enkel Dasyatis pastinaca voor. Met name in en rondom de Oosterschelde wordt de pijlstaartrog gevangen – als bijvangst, maar ook gericht. Het venijn zit hem bij deze bijzondere vissoort in de giftige staartstekel. 18 jun 2021 Bijvangst: Kleine onbekende 1647 Het vetje komt in ons land algemeen voor, maar toch kennen de meeste sportvissers deze vissoort niet. De bescheiden lengte en het uniforme uiterlijk van Leucaspius delineatus zijn de belangrijkste oorzaken dat dit visje vaak niet wordt opgemerkt. 13 mei 2021 Bijvangst: IJsvogel op de gevoelige plaat 1827 Tijdens het vissen ziet Willem Romeijn wel vaker ijsvogels, maar dit exemplaar – dat hij afgelopen winter aan een parkwater in Arnhem spotte – zat wel héél dichtbij en leek zich geen moment aan hem te storen. Met zijn spiegelreflex zette hij het diertje haarscherp op de foto. 28 apr 2021 Bijvangst: Schelvis 2269 Begin dit jaar ving Ramesh Doerga op de Noordpier in IJmuiden een jonge schelvis. Ondanks dat hij hier al heel wat visuren op zijn naam heeft staan, ving of zag hij Melanogrammus aeglefinus nooit eerder. Dit betreft dan ook een zeer bijzondere (bij)vangst.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.