HSV Service

Naar Buiten (verslag ALV)

5383
08 jun 2015

Samenwerken is van essentieel belang om de sportvisserij nu en in de toekomst stevig in de maatschappij te verankeren. Dat was de belangrijkste boodschap van Menno Knip, voorzitter van Sportvisserij Nederland, tijdens de tiende algemene ledenvergadering die op 6 juni plaatsvond in het congrescentrum van NOC*NSF.

“De georganiseerde hengelsport staat er anno 2015 goed voor”, zei Knip in zijn jaarrede die hij voor zo’n 100 belangstellenden uitsprak. “Sportvissen heeft een positief imago, we zijn een belangrijke partij in het water- en visstandbeheer, gewaardeerd lid van sportkoepel NOC*NSF en het aantal bij een hengelsportvereniging aangesloten leden groeit nog steeds.” 

Beleidsplan 2016-2020

De basis voor dit succes is mede gelegd in het beleidsplan ‘Sterker Samen Werken 2010-2015’. Knip: “Veel belangrijke zaken uit dit plan zijn gerealiseerd en bieden houvast voor de toekomst. Hoe we die tegemoet gaan treden, is vastgelegd in het nieuwe beleidsplan ‘Naar Buiten 2016-2020’. De titel van dit document geeft aan wat sportvissen is, maar ook wat we als organisatie willen doen: open, actief en middenin de samenleving staan.”


Berend Rubingh gaf uitleg over hoe de sportvisserij zich in de toekomst  kan handhaven.

Krachten bundelen

Knip: “We willen naar buiten treden en waar mogelijk samen optrekken met andere partijen die onze kernwaarden en visie delen. Door de krachten te bundelen en een gezamenlijke lijn te bepalen, kunnen we meer bereiken. Zowel in het klein op verenigingsniveau als in het groot op het gebied van internationale samenwerking.”


Joost van den Akker (NVWA) aan het woord over het gedeelde belang van handhaving in de visserij.

Focus op kern

In de beleidsmatige en bestuurlijke setting van de algemene ledenvergadering, benadrukte Knip het belang van focus op waar het in de kern om gaat. “Beleidsplannen en bestuurlijk werk zijn onontbeerlijk, maar we moeten ons er altijd terdege van bewust zijn dat organisaties slechts een middel zijn om een doel te bereiken. In het geval van Sportvisserij Nederland zijn dat de sportvissers: hen te ondersteunen, te zorgen voor een goede visstand, en optimale vismogelijkheden te bieden. Om dit te bereiken, is ieders inbreng wezenlijk.” 


Carla Alma sprak over de samenwerking in het Zeeforelproject Lauwersmeer.

Gastsprekers

Het belang van samenwerken kwam ook terug in de presentaties van de drie sprekers. Zo gaf Berend Rubingh (adviseur ontwikkelingsmanagement voor sportverenigingen) uitleg over hoe de sportvisserij zich ook in de toekomst als grote en gezonde maatschappelijke middenveldorganisatie kan handhaven. Joost van den Akker, senior inspecteur bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, sprak vervolgens over het gedeelde belang van handhaving in de visserij. Carla Alma – bestuurder van Waterschap Noorderzijlvest – sloot de ochtend af met haar positieve ervaringen over de samenwerking met de sportvisserij in het Zeeforelproject Lauwersmeer.

Klik hier voor de gehele jaarrede 2015.

Kijk hieronder voor een interessante video van Berend Rubingh over modern verenigingsbesturen.


Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.