Vis & water

Samen houden we de waterkant schoon

1451
11 aug 2023

Zwerfafval is veel sportvissers een doorn in het oog. Daarom doen veel van hen mee aan de 'Vang5-campagne' van Sportvisserij Nederland. Die roept op om elke keer dat je gaat vissen minimaal vijf stuks afval van de waterkant mee te nemen óf vijf minuten afval op te ruimen. Deze in 2021 gestarte campagne slaat goed aan, maar ook hengelsportverenigingen kunnen helpen om Vang5 bij nog meer sportvissers tussen de oren te krijgen.

Op veel plaatsen is de waterkant al een heel stuk schoner dankzij sportvissers die zwerfafval opruimen als ze gaan vissen. Ook tijdens de ZomerVISkaravaan, viswedstijden en vislessen met basisschoolleerlingen is er in het kader van Vang5 fanatiek opgeruimd. Kijk hier aflevering 4 van VIS TV XL 2022 om een aantal ‘schoonmaakhelden’ in actie te zien en hun verhaal te horen en lees hier een mooi verhaal van Frans Everaerts uit Nederweert die al dertig jaar bezig is zijn visstekken schoont te houden.


Vislijn

In de zomer hoopt afval zich snel op aan de waterkant en een van de meest schadelijke soorten afval is vislijn. Vrijwilligers van hengelsportverenigingen kunnen rondom hun wateren extra controleren op zwerfvuil en nylon lijn zodat dieren er niet in verstrikt raken. Sportvisserij Nederland heeft daarvoor speciale ‘monomasters’ in haar webwinkel opgenomen. Hiermee berg je stukjes nylon gemakkelijk en snel op om ze later in de prullenbak te gooien.
 

Laat je zien!

Op Instagram zie je via de hashtag #Vang5 sportvissers die al meedoen aan de campagne. Laat op dit sociale media kanaal gerust een leuke post achter met het door jouw vereniging verzamelde afval om het goede voorbeeld te geven. Ook vragen we alle verenigingen die meedoen aan de Vang5-campagne om hun schoonmaakacties aan te melden via vang5.nl. Dit zodat een goed beeld ontstaat van de omvang en het effect van deze campagne.


Opruimsetje

Om de campagne handen en voeten te geven is in de webwinkel van Sportvisserij Nederland de Vang5-opruimset te koop. Die is nu in de aanbieding van € 20,- voor € 15,-! Ook hengelsportverenigingen kunnen voor hun evenementen en vrijwilligers opruimsets plus promotiemateriaal bestellen. Hiervoor kunnen zij het best rechtstreeks contact opnemen met de eigen hengelsportfederatie.Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.