30.000 vissende vrouwen met een VISpas (video)

12786
06 apr 2012

Onder sportvissers kom je steeds vaker vrouwen en meisjes tegen. De onlangs bekend geworden VISpascijfers laten zien dat de hengelsport onder deze groepen sterk in de lift zit.

Zo waren in 2011 ruim 27.000 meisjes en vrouwen lid van een hengelsportvereniging. Voor dit jaar is de verwachting dat er 30.000 vrouwelijke sportvissers een VISpas zullen aanschaffen.

De trend dat het sportvissersgilde steeds meer vrouwen telt, is al enkele jaren zichtbaar. Tegelijkertijd met de groei van het aantal VISpashouders, groeit het aandeel van de vrouwen namelijk gestaag mee. Zo waren er in 2008 bijna 24.000 vrouwelijke sportvissers met een VISpas. Dit aantal bedroeg vorig jaar dus al ruim 27.000 meisjes en vrouwen. Voor 2012 is het de verwachting dat de we de dertigduizendste dame met een VISpas mogen verwelkomen.

Check ter illustratie onderstaande Visma-video, waarin met een aantal echte vis-chicks wordt gesproken:

Jongedames: verdubbeling!

Waar de groei van het aantal VISpashouders onder volwassen vrouwen gestaag toeneemt, is de groei van het aantal sportvissende jongedames fors te noemen. Zo waren er in 2008 waren er nog ‘slechts’ 1.000 meisjes met een JeugdVISpas. In amper drie jaar tijd is dat getal bijna verdubbeld naar 2.000. De populariteit van de sportvisserij onder de jeugd is dus niet alleen maar een mannenzaak. Ook de jongedames weten de hengelsport dus steeds vaker op waarde te schatten.


Dat vissen hip is en ook voor vrouwen, benadrukt de site van modegigant Tommy Hilfiger

De hierboven beschreven ontwikkeling sluit aan bij de trend die bijvoorbeeld in Amerika en Scandinavische landen al veel langer te zien is. Daar is van alle sportvissers maar liefst een kwart tot dertig procent van het vrouwelijke geslacht. De sportvisserij in die landen is in plaats van een typische mannenactiviteit eerder te typeren als een recreatievorm voor het hele gezin. Als de in ons land zichtbare trend zich de komende jaren doorzet, is het een kwestie van tijd voordat ook hier hele gezinnen met de hengels naar de waterkant trekken.

Dames op niveau

Zoals eerder gemeld, wordt het WK Dames dit jaar in Friesland gevist. Daar verdedigt onze wereldkampioene Ingeborg haar titel. Het evenement wordt een toonbeeld van hoe dames midden in de hengelsport staan en op hoog niveau acteren.


Sneakpeak van het superstrakke logo voor het WK Dames in augustus.


Ook in de hengelsportbladen kom je steeds meer vrouwen tegen. Gelukkig maar!

Lees ook:

Er zijn geen gerelateerde berichten.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.

Divide