Minimummaat zeebaars verhoogd naar 42 cm

21380
02 sep 2015

Zeevissers opgelet! Vanaf 1 september is de minimummaat voor zeebaars verhoogd van 36 cm naar 42 cm. Deze nieuwe maat geldt voor zowel sport- als beroepsvissers in de Zuidelijke Noordzee, Het Kanaal, de Ierse zee en de Keltische Zee.

De verhoging van de minimummaat voor zeebaars maakt onderdeel uit van het pakket maatregelen ter bescherming van het zeebaarsbestand dat de EU in 2015 uitrolt. Dit bestand staat vanwege verschillende redenen (overbevissing en recente slechte jaarklassen) sterk onder druk. Aangezien zeebaars bij een lengte van 36 cm doorgaans nog niet geslachtsrijp is, zou deze kunnen worden geoogst voordat de vis aan het reproductieproces heeft deelgenomen. Dankzij de hogere minimummaat kan de zeebaars zich minstens eenmaal voortplanten.

Zuidelijke bestanden

De Europese Commissie stelde voor om de minimummaat voor zeebaars overal in Europa naar 42 cm te verhogen, maar hier waren helaas niet alle lidstaten toe bereid. Landen grenzend aan de Golf van Biskaje en de Iberische wateren zijn van mening dat voldoende betrouwbare data voor de zuidelijke zeebaarsbestanden ontbreken. De Commissie gaat daarom nieuw wetenschappelijk advies vragen voor de zuidelijke bestanden, zodat er nieuwe zeebaarsmaatregelen voor 2016 en verder kunnen worden ontwikkeld.

Breder pakket maatregelen

Het verhogen van de minimummaat is de laatste stap in het pakket maatregelen voor 2015 dat de Europese Commissie heeft voorgesteld. Eerder genomen maatregelen omvatten een ban op de pelagische trawlvisserij in Het Kanaal en de zuidelijke Noordzee, een baglimit van drie zeebaarzen voor sportvissers, maandelijkse vangstbeperkingen en het sluiten van de commerciële zeebaarsvisserij rondom Ierland.

-> Lees hier het (Engelstalige) bericht op de site van de Europese Commissie

Gerelateerde berichten
20 aug 2015 Meer zoute controle 7633 Meldingen van sportvissers overhet meenemen van ondermaatse zeebaarzen hebben de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij MidWest Nederland flink wat werk opgeleverd. Ook op de baglimit en verhoogde minimummaat wordt vanaf 1 september extra gecontroleerd. 23 jun 2015 Derde pakket zeebaarsmaatregelen 7599 De Europese Raad van Visserijministers heeft besloten over het derde pakket van maatregelen ter bescherming van de zeebaarsstand. De maandelijkse vangstbeperkingen gaan voor het eind van deze maand in en zijn geldig tot het eind van dit jaar. Hiermee wordt voorgesorteerd op nieuwe beschermingsmaatregelen voor 2016. 05 jun 2015 Stakeholder dag Zeebaars 6255 Sportvissers die zich betrokken voelen bij de huidige, zorgwekkende situatie van het zeebaarsbestand, kunnen op vrijdag 12 juni hun zegje doen in Den Haag. IMARES nodigt namens het Ministerie van Economische Zaken alle betrokkenen uit om aan te geven hoe zij naar de toekomst van het zeebaarsbestand kijken. 01 apr 2015 RecFishing Forum geeft 25 miljoen Europese sportvissers een stem in EU 5455 Vorige week was de kick-off van het Forum voor recreatieve visserij en aquatisch milieu in het Europees Parlement. In dit forum dat verschillende keren per jaar bij elkaar komt, wisselen Europarlementariërs van gedachten over uiteenlopende zaken met vertegenwoordigers van de European Anglers Alliance (EAA) en de European Fishing Tackle Trade Association (EFTTA). 30 mrt 2015 Baglimit zeebaars per 29 maart 2015 13127 De EU Visserijraad heeft besloten tot een baglimit voor zeebaars. Voor alle vormen van recreatievisserij geldt vanaf 29 maart een maximum aantal van 3 zeebaarzen per persoon per dag. 19 mrt 2015 Lobbyen voor zeebaars : Europese zeebaarsmaatregelen 2015 4149 Op 18 september 2014 vond in Dublin een internationale workshop plaats over het beheer van de Europese zeebaars. Opdracht vanuit de EU commissie was trachten consensus te bereiken over noodzakelijke beperkingsmaatregelen voor de zeebaarsvisserij. 19 feb 2015 Topoverleg zeebaars EU commissie en Europese sportvisserij 5034 De in januari door de EU ingestelde noodmaatregelen zijn een eerste stap naar betere bescherming van de zeebaars. Maar voor herstel van de zeebaarsstand zijn meer maatregelen nodig. Welke dat zullen zijn, was onlangs onderwerp van gesprek tijdens een topoverleg tussen vertegenwoordigers van de Europese sportvisserij en de EU Commissie. 27 jan 2015 EU neemt noodmaatregelen zeebaars 11149 De Europese Unie heeft maandag 26 januari noodmaatregelen afgekondigd voor de commerciële zeebaarsvisserij. De maatregelen – die per direct ingaan en tot 1 mei van kracht zijn – omvatten een volledige stop van de pelagische trawlvisserij op de paai- en overwinteringsgebieden van de zeebaars: Het Kanaal, de Keltische Zee, Ierse Zee en Zuidelijke Noordzee.

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.